Ciwe Opráski f Nadorním museji

Ciwe Opráski f Nadorním museji

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pokud chcete zajít na výstavu a nevšedně se přitom pobavit, tak Národní muzeum v Praze Vám nyní splní obojí.

Na výstavu anonymního českého „umělce“, který se skrývá pod pseudonymem Jaz, je doslova radost se dostat. Když projdete přízemí budovy, aniž byste narazili na jedinou zmínku o Opráscích, nezoufejte a vydejte se do druhého patra. Možná budete tak jako já teprve po konzultaci s personálem odesláni do menší chodby, kde konečně najdete, co jste hledali: svérázný pohled na české dějiny dvacátého století.

Na zhruba třiceti posterech jsou chronologicky řazené výjevy nejdůležitějších událostí naší nedávné historie. Shlédnete příběhy takových velikánů jako jsou Klement Dement, Válcav Klus, anonymní kominista nebo současný przedint Mlhoš.

Komiksy, které jsem dosud neznala – na výstavě je několik zbrusu nových kousků – mě poněkud překvapily svou přímočarostí. A to i přesto, že jsem na humor Oprásků zvyklá a do jisté míry se s ním ztotožňuji.

Zkrátka Jaz je ve svém postoji k dějinám nekompromisní a jeho neortodoxní pohled na danou poblematiku nepokřivila ani popularita a získání Křišťálové lupy.

Muzeum tuto výstavu pořádá také s úmyslem zjistit, proč jsou Opráski v poslední době tolik populární. Bohužel musím konstatovat, že ze zanechaných vzkazů mnoho nevyčte. Relevantní názor abyste pohledali... Přijďte a napravte obraz společnosti. A když ne, aspoň se od srdce zasmějte.

Opráski jsou k vidění v Nové budově Národního muzea na Václavském náměstí do 1. dubna 2014, přičemž na portálu Muzeum 3000 budou během výstavy publikovány názory odborné veřejnosti z řad historiků, lingvistů, karikaturistů, ale i muzejníků. Dne 19. února v jedenáct hodin se na stejném portálu uskuteční online rozhovor s Jazem.

Tag ciwe, vi všichňy Zmikundi nádora. :-)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!