Festival světla SIGNAL odstartuje slavnostním zahájením na Staroměstském náměstí a nabídne bohatý doprovodný program

Festival světla SIGNAL odstartuje slavnostním zahájením na Staroměstském náměstí a nabídne bohatý doprovodný program

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


17. října v 19 hodin vypukne první ročník největšího festivalu světla v České republice, který na čtyři večery změní život v centru Prahy. SIGNAL festival láká veřejnost na více než 35 světelných instalací audiovizuálního umění od českých i zahraničních autorů a zve na „plavby za světlem“ či světelné workshopy. Festival odstartuje 17. října v 19 hodin přímo na Staroměstském náměstí, kde pomyslné červené tlačítko odstartuje instalaci Hypercube.

Doprovodný program:

Festival nabídne bohatý doprovodný program, který představuje plavby za světlem, světelné workshopy, koncerty na Čertovce či odborné konference a diskuzi. V doprovodném programu si vyberou rodiny s dětmi i odborná veřejnost.

Plavby za světlem odhalí speciální světelnou show na březích Vltavy

Parníky Vyšehrad a Vltava, které se staly letos kulturní památkou, diváky provedou setmělou Prahou a během plavby nabídnou exkluzivní pohledy na světelné instalace festivalu přímo z paluby. Na březích řeky Vltavy světlem přímo ožije významná historická i moderní architektura. Plavby za světlem budou multimediální komentovanou exkurzí po pražských architektonických skvostech. Samostatnou atrakcí je pak plavba na parníku Vyšehrad, který bude mít díky odborníkům ze společnosti Philips speciálně nasvícenou strojovnu s motorem. Cestující tak budou mít možnost nahlédnout do tajů fungování této historické lodi, která letos oslavila 75. výročí. 

Více na: http://www.signalfestival.com/program/doprovodny-program/plavby-za-svetlem/

Světelné workshopy pro rodiny s dětmi i profesionály

Za zmínku stojí dvoudenní workshop „Pimp my bike“, který je určen všem, kteří by si rádi vylepšili své jízdní kolo. Během prvního dne se účastníci pokusí sestavit a zprovoznit předpřipravený LED kit. Druhý den pak věnují kódování a vytváření obrazců, které přímo ve svých kolech budou během jízdy promítat.

Druhý workshop s názvem „Architects of light“ je zaměřený na architekty a designery, kteří rádi pracující ve svých projektech se světlem. Odborníci budou ve skupinách pracovat na své představě o světelném konceptu vybraného zákoutí či budovy v parku Portheimka na pražském Smíchově. S pomocí stovek svítidel, lektorů a techniků společnosti Philips budou moci svůj světelný koncept zrealizovat. Instalace se pak stane jednou ze světelných instalací festivalu SIGNAL a bude volně přístupna návštěvníkům.

Další z workshopů s názvem „Základy video mappingu“ předá účastníkům základní znalosti přípravy tohoto světelného umění a za zmínku jistě stojí i workshop „Světelné grafity“, ve kterém se účastníci umělecky vyjádří pomocí sprejů s fosforeskujícími barvami.

Více na: http://www.signalfestival.com/workshopy/

Koncerty na Čertovce – zážitek pod širým nebem pro každého zdarma

SIGNAL festival ve spolupráci s  Muzeem Karla Zemana uspořádá dva koncerty skupiny Clarinet Factory pojaté jako jedinečný audiovizuální zážitek pod širým nebem. Koncerty se odehrají na hladině pražského vodního kanálu Čertovka. Magický genius loci tohoto krásného místa bude podtržen instalací tisíců svíček a plovoucím ohněm. Laguna Čertovky viditelná přímo z Karlova mostu bude zabydlena nejrůznějšími motivy z filmů Karla Zemana. Koncerty se konají 19. a 20. října od 19:30 do 21:00 a vstup je pro každého zdarma.

Více na: http://www.signalfestival.com/program/doprovodny-program/muzeum-karla-zemana/

NOVÁ SVĚTELNÁ INSTALACE: Skupina ČEZ pro SIGNAL

Mezi světelná umělecká díla, které od 17. do 20. října rozsvítí ulice Prahy, přibyla novinka. Speciální světelnou instalaci založenou na využití lidské energie, vytvořila pro SIGNAL festival společnost ČEZ.  Návštěvníci budou moci v kole připomínajícím hračku pro křečky jít či běžet a pozorovat, jak se jejich energie jednoduše mění na světelnou show soustavy klasických i LED světel.

Více najdete na: http://www.signalfestival.com/installation/cez-pro-signal-festival/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!