„Můj Kokoschka!“ aneb Bůh masakru na filmovém plátně

„Můj Kokoschka!“ aneb Bůh masakru na filmovém plátně60%

Velmi úspěšná divadelní hra Bůh masakru, která slavila úspěch nejen na Broadway, to je Bůh masakru. O původní zpracování se postarala francouzská dramatička a spisovatelka Yasmina Reza, která se podílela i na letošním filmovém zpracování. Vše si vzal na starosti režisér Roman Polanski a výsledné dílo ještě možná stihnete v kině. 

Asi nikoho nepřekvapí, že celý film se odehrává v jedné místnosti, tedy málem bych zapomněl na chodbu a dveře výtahu. Ovšem to lze od zfilmované divadelní hry očekávat. Všehovšudy se setkáme se čtyřmi herci a samotným režisérem, který na několik málo sekund ztvárnil zvědavého souseda.

Film je určen především pro klidnější publikum, které má rádo inteligentní humor, dobré herecké výkony a smysluplné propracované dialogy. Mladší diváky by mohl snímek spíše nudit.

Postavy jsou ve filmu v kontrastu, i když obě rodiny jsou úspěšné. Jedna rodina je velmi úspěšná v podnikání a na burze, zatímco druhá si pokojně vede svůj malý, instalatérský obchod. Je téměř neuvěřitelné, co všechno se dá prožít u obyčejného setkání, které mělo vyřešit rvačku jejich dětí. Vidět můžeme Kate Winslet v roli zaneprázdněné makléřky, zatímco Christoph Waltz ztvární jejího ještě více zaneprázdněného manžela a úspěšného byznysmena. 

Na straně druhé stojí o dost méně úspěšný obchodník ve středních letech - John C. Reilly s manželkou, kterou si zahrála velmi známá herečka Jodie Foster, ta je však ve filmu naprosto posedlá uměním a vyhrocenou situací v Africe. Tyhle čtyři hlavní postavy dokážou předvést dokonalý kolotoč zvratů.

Mezi klady snímku bych určitě zařadil již zmíněné herecké výkony, které dílu dodaly jakousi atmosféru, tu ještě více dotvořily dialogy. Ano, atmosféra působí reálně a neuměle. Perfektní je vtip snímku, zkrátka není to žádná tuctová komedie, naopak, nenásilnou formou nám nabízí scénky, kterým se můžeme od srdce zasmát. Stejně tak některé sarkastické a ironické poznámky, které vykouzlí nejeden úsměv na rtech. 

Naopak, ani toto dílo se nevyhne kritice. Avšak je velice těžké dílo kritizovat, uvědomíme-li si, že se jedná o adaptaci divadelní hry. Vytknout snad můžeme to, že zde není žádný příběh, jedná se čistě o konverzační drama. Vlastně zamyslíme-li se se nad tím do detailu, kromě konverzace v tomto snímku o nic, nejde. Nemastné, neslané drama nebo snad komedie? 

Nejspíše se bude jednat o jeden z nejrozporuplnějších filmů letošního roku. Pro nadšence divadla a kvalitního zpracování rozhodně doporučuji. Pokud však divadlu příliš neholdujete a máte radši akci a obsáhlý děj, vyhněte se tomuto dílu velkým obloukem.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Bůh masakru

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

„Můj Kokoschka!“ aneb Bůh masakru na filmovém plátně„Můj Kokoschka!“ aneb Bůh masakru na filmovém plátně„Můj Kokoschka!“ aneb Bůh masakru na filmovém plátně
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!