Ještě chvilku, Kontrabasový recitál a Měsíc Ukrajiny. Týdenní tipy od 19. do 25. února

Ještě chvilku, Kontrabasový recitál a Měsíc Ukrajiny. Týdenní tipy od 19. do 25. února 

Tento týden s sebou přináší kulturní tipy v podobě výstav, divadla, filmu nebo například akcí na podporu Ukrajině. Stačí si vybrat dle vašich preferencí a užít si třetí únorový týden naplno.

Stále v pohybu a Voyage

Od 18. února do 8. září je v galerii GASK zpřístupněna výstava Vratislava Karla Nováka Stále v pohybu. Výstava začala pomyslně již v prosinci, kdy byl veřejnosti představen kinetický objekt Planety – Kruhy, který je umístěn v galerijních zahradách v rámci venkovní expozice GASK pod širým nebem. Nyní je v prostoru tří výstavních sálů představen výběr z díla, jenž zahrnuje kinetické a interaktivní sochařské objekty a šperky. Tvorba, která se vymyká jednoznačné kategorizaci, přesahuje hranice uměleckých oborů – protikladné principy křehkosti a dynamiky se v ní setkávají s geometrickou racionalitou konstruktivismu i subverzivní ironičností.

Foto: V. K. Novák: Planety-Kruhy

Od samého data je k vidění výstava s názvem Voyage Martiny Skaly. Autorka se narodila na Malé Straně, vystudovala historii na Karlově univerzitě a scénografii na DAMU. Je autorkou řady knížek pro děti, které i sama ilustrovala. Za sérii Strado & Varius získala v roce 2003 ocenění Magnesia Litera. Výstava v GASK představí autorčiny originální kresby pro dětské knihy i volnou tvorbu, které společně mapují cesty napříč kulturními světy, jimiž sama prošla, od Malé Strany až po indiánské vesnice.

Můj bratr Mesiáš

Inscenaci Můj bratr mesiáš společně vytvořila skupina Divadla Kámen a dvojice tanečnic a hereček Live Hanne a Anne Katrine Haugenovy ze severského města Tromso. Pražští herci vytvářejí divadelní základ, jejich norské kolegyně natočily videomateriál ze severské přírody, který se prolíná průběhem představení. Navíc od února do dubna bude tato hra doplněna intermezzy. Cílem intermezz není jen ozvláštnění a narušení rutiny. Vznikají při nich i nečekané souvislosti: tematické i estetické, vyslovitelné i nevyslovitelné, okrajové i zásadní, související i nesouvisející s motivy hry. První ne-tradiční představení si můžete užít již 20. února.

Kleopatry

Monika Absolonová, Ilona Csáková a Bára Basiková se setkají na jednom pódiu v brněnském klubu Zoner Bobyhall. Jedinečný koncert všech původních Kleopater za doprovodu Boom bandu Jiřího Dvořáka potěší své příznivce 21. února. Kromě běžných lístků se nabízí také Meet & Greet vstupenka, která obsahuje setkání se zpěvačkami po koncertu a catering v průběhu večera.

Ještě chvilku

Dvě sestry, Věra a Květa, přicházejí poprvé v životě do Stavovského divadla. Ne, nejsou to holčičky, ale starší dámy z malého města, které přijely na víkend do Prahy. Z návštěvy této historické budovy mají tak trochu strach. Z nervozity se ani nedokážou včas vypravit a přicházejí pozdě. Věra nečekaně vykřikne – pozná divadlo, o kterém jim otec vyprávěl, když byly malé. Představení je přerušeno a herci čekají, až budou obě hlučné dámy z divadla vyvedeny. Jenže Věra je přesvědčena, že jejich otec, který před mnoha lety zmizel, měl se Stavovským divadlem něco společného. A pak se začnou dít kouzla. V hlavních rolích se představí Johana Tesařová, Jana Preissová, Šimon Krupa, Magdaléna Borová, Saša Rašilov, Petr vančura a další. Premiéra inscenace se uskuteční 21. února.

Foto: Petr Neubert

Indi Stivín - Kontrabasový recitál

O Indim Stivínovi se říká, že je to talent, který se rodí jednou za 100 let. Je to kontrabasista, dirigent a skladatel, který si klade za cíl proslavit český kontrabas po celém světě. Zvítězil na mnoha mezinárodních interpretačních soutěžích v Čechách i v zahraničí. Jeho hráčské schopnosti, technické kvality i novátorský přístup k vážné hudbě mu umožňují představovat sólový kontrabas v polohách, které posluchači ještě neslyšeli.

Recitál konajícící se 22. února na Novoměstské radnici bude plný české hudby, zpěvných kantilén i virtuózních kousků. Za klavírem mu bude sekundovat klavírní partnerka Alice Springs. Tato všestranná hudebnice, ověnčená cenami z moderní i vážné hudby, přináší do českého klavírního prostředí poetickou něhu i precizní techniku. Společně vytvářejí kouzlo dokonalé souhry kontrabasu a klavíru.

Případ Goldman

Paříž, listopad 1975. Odvolací slyšení krajně levicového židovského aktivisty Pierra Goldmana má začít. Goldman, odsouzený k doživotnímu vězení za čtyři ozbrojené loupeže, z nichž jedna měla za následek smrt dvou žen, odmítá obvinění z vraždy. Masivně sledovaný soudní proces vytvoří z Goldmana romantickou postavu a hrdinu intelektuální levice, i když vztah s jeho mladým právníkem Georgesem Kiejmanem skřípe. Věčný provokatér hlásající své ideály, nepolapitelný a rtuťovitý Goldman uvrhne svůj vlastní proces do chaosu a riskuje rozsudek smrti. Případ Goldman vykresluje psychopatologický portrét militantního revolucionáře, ale také společnosti zmítané vzorci rasismu a nespravedlnosti, které jsou vysoce nakažlivé i dnes. Snímek vstoupí do kin 22. února.

Anna Vaverková

Ještě před tím než odjede Anna Vaverková do Texasu reprezentovat českou hudbu na festival a konferenci SXSW, zahraje v Praze svou první headline show s kapelou, a to 22. února v Malostranské besedě. Doprovodí ji Liam Blomqvist a Joakim Jägerhult ze Švédska. Můžete se těšit na písně z debutového alba Pozdravy z polepšovny a zazní také písně z EP Roztomilá Holka.

Měsic Ukrajiny

S podporou Ukrajiny, Ukrajinců a ukrajinských umělců začala Městská divadla pražská hned na jaře 2022 po vypuknutí války. Postupně realizovala řadu projektů ukrajinských studentů i profesionálů, koprodukovala společný projekt s ukrajinským souborem, představila v Praze skvělá představení přímo z Ukrajiny. Desítky ukrajinských umělců pobývajících nyní v Česku se úspěšně integrovaly MDP do tvůrčí práce. A deset současných ukrajinských autorů napsalo na objednávku MDP deset nových divadelních her. V MDP věří, že každá aktivita, která zmírní dopady války, je důležitá, proto od 24. února do 24. března pořádají Městská divadla pražská program v rámci projektu Měsíc Ukrajiny. Podrobný program naleznete na stránkách Městských divadel pražských.

Foto: Městská divadla pražská

Foto: Petr Neubert

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!