Divadelní premiéra Pan Polštář v Rokoku

Divadelní premiéra Pan Polštář v Rokoku 

Městská divadla pražská uvedou v novém překladu Kláry Vajnerové napínavý příběh plný šílených představ spisovatele Katuriana, který žije v totalitě a ve své fantazii. Pana Polštáře irského dramatika Martina McDonagha představí od 28. října divadlo Rokoko.

Povídky spisovatele Katuriana jsou velmi temné a plné zločinů. Jsou to však jen vraždy na papíře. Nestaly se. Jen si je vymyslel. Co když se ale přece jen stanou? Jde pouze o náhodnou podobnost s představami podivínského autora? To vše nabízí divadelní hra Pan Polštář.

Martin McDonagh je jedním z nejúspěšnějších současných světových dramatiků. V jednom rozhovoru uvedl: „Pohybuji se mezi humorem a krutostí. Jedno osvětluje druhé. Ano, přeháním, protože díky nadsázce vidíme věci zřetelněji než ve skutečnosti. Je to jako ve filmech od Johna Woo nebo Tarantina, ve kterých lidé dělají příšerné věci a přitom vedou všednodenní rozhovor. Je to humor přímočarý a zároveň nepříjemný. Rozesměje a zároveň nutí přemýšlet.“ Plně to platí i o hře Pan Polštář, postmoderní detektivce o hranici mezi snem a realitou.

Foto: archiv MDP

Městská divadla pražská tak pokračují ve spolupráci s nastupující generací režisérů a oslovila v tomto případě studenta režie na pražské DAMU Tomáše Ráliše. Jeho inscenace her M. von Mayenburga Perplex a Chladné dítě momentálně uvádí Divadlo DISK. Za vítězství v dramatické soutěži pořádané The Václav Havel Library Foundation absolvoval stipendijní pobyt v USA a stáž na newyorské Tisch School of the Arts. Píše divadelní hry, prózy i písňové texty. Práce v MDP je jeho režijním debutem v profesionálním divadle. „Inscenujeme skvělou hru ve velmi silném obsazení, z níž přes drsný humor vyvěrá veliká lidskost, kde se citlivost vylupuje skrze hrubost světa, který prožíváme, říká o hře Pan Polštář Ráliš.

Foto: archiv MDP

Inscenace Pan Polštář nabízí výrazné příležitosti pro kvarteto herců. Spisovatele Katuriana hraje Aleš Bílík, jeho bratra Tomáš Dalecký, který se podílí spolu s režisérem inscenace i na hudební složce. Dvojici vyšetřovatelů, kteří se spolu s diváky snaží rozkrýt tajemný a hrozivý svět v autorově hlavě a zároveň poodhalují svůj vlastní příběh, ztvárňují Tomáš Havlínek a Radim Kalvoda.

Premiéra divadelní hry Pan Polštář se uskuteční 28. října v divadle Rokoko.

Foto: archiv MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!