Komediální Bavič ukazuje odvrácenou stránku showbyznysu

Komediální Bavič ukazuje odvrácenou stránku showbyznysu 

Divadlo Bez zábradlí chystá na příští týden novinku - komediální drama Bavič s Danou Morávkovou, Karlem Zimou a Janem Řezníčkem v hlavních rolích. Příběh si bere na mušku vztah celebrity a bulváru, kde jsou postavy na obou stranách ochotny v zájmu udržení se na vrcholu zradit sebe sama.

Populární komik a jeho dva oddaní fanoušci. Hotelový pokoj. Alkohol, drogy – a pak jedno nemilé překvapení. Dvojice bulvárních novinářů (Dana Morávková, Jan Řezníček) chtějí z populárního televizního baviče lstí vylákat materiál pro sólokapra. Jenomže celebrita (Karel Zima) má také své zájmy. Rozehrává se tak partie, ve které se pozice ovládajícího a ovládaného v nečekaných zvratech mění tam a zpět.

Bavič, foto: Tereza Křenová

I svědomí má svou tržní hodnotu

Mistrně napsaná hra Bavič britsko–australského autora Joea Penhalla plná ostrých a chytrých dialogů nekompromisně zkoumá vnitřně perverzní vztah baviče a těch, kteří se baví. Příběh si bere na mušku vztah celebrity a bulváru, kde jsou postavy na obou stranách ochotny v zájmu udržení se na vrcholu zradit sebe sama. Dotýká se tak i otázek etiky, vykořisťování a osobní zodpovědnosti. Joe Penhall v Bavičovi přesně vykreslil psychologii postav a nekompromisně poukázal na to, jak tenká může být hranice mezi tím, co je v zájmu novináře publikovat a co je už za hranicí únosnosti.

"Bavič je pro mě především o tom, co se děje v prostředí, kde chybí soucit a empatie. Kde jediná věc, na které záleží, je zablýsknout se, nastavit na sebe reflektor, kde se stírá rozdíl mezi lovcem a kořistí. Jde o symbiotický vztah: celebrita potřebuje bulvár stejně jako on ji, aby živil její slávu a egoismus," vysvětluje režisér Tomáš Mašín, který se k divadelní režii vrací po čtyřleté pauze. Na svůj návrat na jeviště se Tomáš Mašín těšil: "Divadlo je pro mě radost z okamžité tvorby, z instantního, fyzického přenosu myšlenky na diváka, z kolektivní, intenzivní a nepřerušované tvůrčí práce. To je na tvorbě pro divadlo krásné a po mém posledním filmovém projektu o bratrech Mašínech osvěžující."

Bavič, foto: Tereza Křenová

Hra Bavič o zákulisí showbyznysu se dočká svého prvního pražského uvedení ve středu 5. dubna na scéně Divadla Bez zábradlí. Veřejná generální zkouška proběhne již 4. dubna od 10 hodin.

Foto: Tereza Křenová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Bez zábradlí nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!