Brendan Fraser v životní roli ve filmu Velryba

Brendan Fraser v životní roli ve filmu Velryba 

Od zářijové premiéry na filmovém festivalu v Benátkách sbírá novinka nadšené ohlasy a její hlavní hrdina spoustu hereckých cen. Pro Brendana Frasera, kterého si diváci pamatují jako dobrodruha Ricka O’Connella ze série Mumie či Krále džungle, se jedná o obrovský úspěch. Jeho první hlavní role po více než deseti letech sbírá nadšené kritiky. Do českých kin vstoupí 23. února.

 

Lidé jsou úžasní. – Nakažlivý optimismus je superschopností Charlieho. Vidí v lidech jen dobro a v nás tak probouzí empatii. Téměř tří set kilový osamělý učitel, ztvárněný miláčkem publika Brendanem Fraserem, se snaží najít cestu zpět ke své dceři Ellie v podání Sadie Sink. Pod tíhou vlastních traumat se jen složitě vyrovnává s minulostí, uzavřel se ve svém bytě, stresové situace řeší přejídáním, ale na půdorysu svého třípokojového bytu je majákem dobra pro sebe i své okolí.

Režisér Darren Aronofsky stojící mimo jiné za filmy jako Requiem za sen či Černá labuť, natočil hluboce lidský snímek o přijetí sebe sama, kde v hereckém comebacku desetiletí exceluje Fraser, který sbírá jednu cenu za druhou.

V devadesátých letech byl Brendan Fraser jedním z nejobsazovanějších herců v Hollywoodu, kvůli zdravotním problémům byl však nucen se stáhnout do ústraní. Ani pro Darrena Aronofského nebyl první volbou. „Uvažoval jsem o všech - filmových hvězdách, neznámých hercích, nehercích - ale nikdo mi nedával smysl,“ vzpomíná. „Potřeboval jsem někoho, komu byste uvěřili, že je Charlie, ale kdo má neuvěřitelnou hloubku. A pak jsem náhodně zahlédl Brendana v upoutávce na film Svět drog a rozsvítilo se mi, to musí být on!“ popisuje americký režisér, jak jej nakonec svedla s Fraserem dohromady náhoda a dodává, že si lépe ani vybrat nemohl.

I samotného Frasera nejdříve nabídka trochu překvapila. „Byl jsem za tu šanci vděčný. Dal jsem do role Charlieho vše, co jsem měl. Nic jsem nezadržoval, jsem to celý já,“ říká čtyřiapadesátiletý herec o roli muže, který vidí v ostatních vždy jen to dobré, téměř se slzami v očích. „Byla to pro mne neskutečně intenzivní a osobní cesta a já z ní vyšel na druhé straně proměněný,“ popisuje svůj transcendentální zážitek z filmového placu.

Hluboce lidský příběh věčně pozitivního učitele, jež znovu hledá lásku ke své dceři i sobě samému, je jedním z horkých kandidátů na oscarová ocenění. Velryba se objeví na plátnech českých kin již 23. února.

Foto: archiv Aerofilms

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!