Fénixova zahrada z dubajského EXPO i Balaton 1982. Festival pouličního divadla Za dveřmi vévodí metropoli

Fénixova zahrada z dubajského EXPO i Balaton 1982. Festival pouličního divadla Za dveřmi vévodí metropoli 

Čeští a zahraniční umělci, které spojuje vášeň pro pouliční divadlo, zamířili na festival Za dveřmi, který se letos koná před Průmyslovým palácem na pražském Výstavišti i v centru metropole od 13. do 19. července.

O čtyři desítky velkolepých show i komorních představení se postará řada akrobatů, žonglérů, tanečníků a muzikantů, kteří nabídnou také nová zpracování historických pohádek i ryze aktuální příběhy. Program zahrnuje rovněž koncert Thoma Artwaye, průvod velkých loutek, českou premiéru maďarského výletu do socialismu Balaton 1982 nebo interaktivní světelnou instalaci Fénixova zahrada, jež byla součástí českého pavilonu na jarní světové výstavě EXPO v Dubaji.

Pro festival Za dveřmi každoročně vznikají nové projekty, které prozkoumávají možnosti pouličního divadla. Ve spolupráci s kreativními lidmi z různých oborů vymýšlíme unikátní instalace, ve kterých se snoubí divadelní a výtvarné umění s nejmodernějšími technologiemi,“ nastínil záměr akce její producent Jakub Vedral.

Páteční program zahájí na Mariánském náměstí interaktivní ekologické představení Zadnji ulov od slovinské divadelní společnosti Ana Monro. Na Výstavišti budou mít návštěvníci možnost společně s V.O.S.A. Theatre & Sunriders pohnout obřím cirkusovým kolem. Tento festivalový den završí
premiéra ohnivé grotesky Recombination skupiny Blackout Paradox.

Foto: Anna Šulcová

V sobotu zahrají Bratři v tricku svůj Speciál, o jehož průběhu rozhodnou samotní diváci. Neděle pak bude patřit inscenacím a workshopům pro rodiny s dětmi za denního světla. Víkendový program zakončí velkolepá ohnivá Propane Punk Show souboru MansterVille.

Tradiční divadelní průvod se tentokrát uskuteční v rámci doprovodných Ozvěn EXPO, odkazujících na český národní den v rámci světové výstavy v Dubaji. V centru metropole se za doprovodu živé hudby předvedou loutky a pouliční divadelníci i chůdaři.

Poslední den festivalu čeká návštěvníky hudebně pohybová inscenace Welcome to stupidity, kterou v mezinárodním složení nazkoušel Ansámbel Nepravidelného Divadla. Aktuální ročník zakončí koncert instrumentální taneční hudby v podání devítičlenného brass bandu Toot Ensemble.

Foto: Anna Šolcová

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!