Petr Veselý prozkoumává mnohoznačné médium závěsného obrazu

Petr Veselý prozkoumává mnohoznačné médium závěsného obrazu 

Čím vším může být závěsný obraz, rozkrývá výtvarník Petr Veselý na aktuální výstavě v galerii arto.to v Uhelném mlýně ve středočeských Libčicích nad Vltavou. Na patnáct velkoformátových maleb a menších referenčních kreseb návštěvníci najdou v tamních výstavních prostorách i třeba ve výtahu.

Titul přehlídky Závěsy naráží na stejnojmenný cyklus maleb, který je součástí prezentovaného výběru z autorovy tvorby posledních dvou dekád. Veselý působí i jako teoretik umění a kurátor, a tak má podle kurátorky výstavy Venduly Fremlové schopnost nazírat na problematiku také z odborného hlediska.

Přibližuje, co mohou závěsné obrazy lidskému pohledu skrývat, nebo naopak odhalovat. Za tímto přístupem je spektrum hlubších úvah,“ uvedla kurátorka.

Petr Veselý: Dveře a okno, 2021. Foto repro: archiv arto.to

Malbám vévodí věcný motiv, jde o prosté předměty jako vanu, prkno, dveře nebo právě závěs. Spojuje jej však s množstvím významů od liturgických konotací po aluze na konkrétní umělce. Reflektuje kupříkladu tvorbu Bohumila Kubišty nebo Tiziana, k čemuž se podle kurátorky váže zajímavý příběh.

Petr Veselý znal Tizianův obraz Apollo a Marsyas z arcibiskupské sbírky v Kroměříži. Když byl obraz zapůjčen na výstavu do USA, reagoval malíř na prázdné místo, které po něm zbylo, červeným obrazem – Závěsem,“ nechala se slyšet Fremlová.

Díla oscilující mezi duchovnem a hmatatelností, posunutá na hranici abstrakce, si lze v někdejší šroubárně prohlédnout do konce tohoto roku.

Petr Veselý: Plechová vana, 2014. Foto repro: archiv arto.to

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!