O Mašínech bez příklonu k jedné straně. Divadlo Na Jezerce uvádí hru ve hře o třetím odboji

O Mašínech bez příklonu k jedné straně. Divadlo Na Jezerce uvádí hru ve hře o třetím odboji 

Bojovali s Hitlerem, bojovali s Gottwaldem, bojovali s Havlem. Tak zní podtitul nové autorské hry o skupině okolo bratří Mašínů, kterou pro pražské Divadlo Na Jezerce napsal a zrežíroval Jan Jirků. Inscenace s Milanem Šteindlerem a Janem Slovákem v hlavních rolích má premiéru 14. října.

Hra nastolující téma, které dodnes rozděluje českou společnost na dva názorové tábory, vznikla přímo na objednávku nuselské scény. Nepůjde však o jevištní rekonstrukci událostí, ale o inscenaci o tom, jak se připravuje ono představení. „V základě jde o spor mezi režisérem, který se jej přes třicet let snaží uvést, a ředitelem, který mu to umožňuje, ale na kolegu celou dobu čeká, kdy už se s tematikou nějak vypořádá,“ nechal se slyšet Jirků.

Při hledání způsobu, jak o kontroverzních odbojářích vyprávět, se autor snažil do děje vnést aktuální pohled na věc.Připadá mi zvláštní, že po revoluci vzniklo tak malé množství divadelních projektů s tímto námětem a že se dosud nepodařilo natočit celovečerní film. Na složité situace naší minulosti teprve v posledních letech sbíráme odvahu,“ doplnil tvůrce.

Přiklánět se na jednu stranu názorové duality však prý nebyl jeho záměr. „Nechceme diváky poučovat, ani hlasovat pro Mašíny, nebo proti nim, ale naopak publikum přimět, aby o tomto tématu začalo přemýšlet,“ upřesnil.

Rychlé zavržení či naopak vyzdvižení jejich činu je podle něj moc snadné. „Otázka se vždycky zjednoduší na to, zda byli hrdinové, anebo vrazi, přičemž se zapomíná, že na takový soud dnes máme mnoho času. Mašíni měli však na rozhodování pouhé vteřiny,“ zdůraznil Jirků.

Dramatik, který kromě non-fiction literatury při psaní hry vycházel i z diskusí mezi internetovými hatery nebo z přednášek Zdeny Mašínové dostupných online, do dalších úloh obsadil Miluši Šplechtovou, Daniela Švába, Kristýnu Hrušínskou a Bořka Jouru. Nejbližší repríza se odehraje 24. října.

Foto: achiv DnJ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!