Do světa marionet i camery obscury. Bratři Formanové v Praze otevírají Imaginárium

Do světa marionet i camery obscury. Bratři Formanové v Praze otevírají Imaginárium 

Sedmnáctá hala Pražské tržnice v Holešovicích otevírá interaktivní výstavu Imaginárium, která návštěvníky přenáší do divadelního světa bratří Formanů. V sousedství se od 1. října odehraje deset večerů s představením Deadtown inspirovaným Divokým západem a vynálezy zkraje minulého století.

Imaginárium se po zastávkách v českých i zahraničních městech přesouvá do metropole, kam Matěj s Petrem Formanem zvou děti a dospělé nasát atmosféru divadelních inscenací a podnítit fantazii a tvořivost i prostřednictvím exponátů, které si je možné vyzkoušet.

Příchozí se tak mohou těšit například na speciální zařízení z dílny Pavla Macka, jenž se inspiroval rozličnými příběhy, obrazy či scénami z představení. „Tvoří takové těžko popsatelné, mechanické dřevěné krabičky, které lze rozsvítit. Při pohledu dovnitř se divák ponoří do trojrozměrného světa. Máme jich tu okolo patnácti, přičemž každá je naprosto jiná,“ uvedl Matěj Forman v rozhovoru pro devětatřicátý díl podcastu KulTýden, který je k poslechu níže.

Z dalších exponátů, které budou volně k dispozici, nechybí stínové imaginárium, respektive panoptikum nedokončených obrazů, obří námořnické pexeso, řada ručně malovaných hracích stolků se šachy či dámou nebo také koutek manželů Lhotákových, ve kterém se nachází dnes už nepoužívaná camera obscura, předchůdce dnešních fotoaparátů.

Tato dvoupodlažní tovární hala je pro nás vlastně malá. Máme toho daleko více, než kolik sem dokážeme vtěsnat, a tak přemýšlíme nad dramaturgií každého čtverečného metru, aby z míst, na nichž se děje něco interaktivního, se přešlo ke klidnému pozorování exponátů. Snažíme se prostor využít se vší krásou,“ upřesnil Forman.

Foto: archiv Divadla bratří Formanů

Přehlídka Imaginárium hlavní město opustí až 29. prosince. Od pátku do třináctého října se navíc uskuteční deset repríz populární hry Deadtown, jež publikum zavádí do epochy převratných vynálezů od filmu po fonograf.  

Foto: archiv Divadla bratří Formanů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!