Před osmdesáti lety zemřel Jiří Orten. Liberecké divadlo zasvětilo melancholickému básníkovi inscenaci

Před osmdesáti lety zemřel Jiří Orten. Liberecké divadlo zasvětilo melancholickému básníkovi inscenaci 

Třicátý srpen 1941 se stal osudným čerstvě dvaadvacetiletému básníkovi Jiřímu Ortenovi, když ho srazila německá sanitka. Deníkové zápisky z posledních let umělcova života převedlo do jevištní podoby Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, inscenaci Orten! uvede v premiéře v sobotu 28. srpna.

Herec Ondřej Kolín, který celé představení odehraje sám, zachytí předčasně zemřelého literáta v posledních třech a půl letech jeho krátkého života.

Hlavním zdrojem scénáře byly autorovy deníky, které si psal v letech 1938 až 1941 a shrnul je pod názvy Modrá, Žíhaná a Červená kniha.

Nicméně jsme se opřeli i o jeho poezii a korespondenci, především se snoubenkou Věrou Fingerovou a s blízkým přítelem Ivanem Blatným. Posledním inspiračním východiskem byly Ortenovy prózy, kromě povídek také Pohádka o Šípkové Růžence, jež nastiňuje, jak se lidé vyrovnávají se smrtí blízkých osob,“ uvedl pro podcast KulTýden režisér a spoluautor scénáře Adam Steinbauer.

Celou Ortenovou tvorbou se podle Steinbauera prolíná strach nejen o vlastní život a také úzkost pramenící z toho, že je součástí židovského společenství, jež má být vyhlazeno. Existenciální básník, který následkům těžkého zranění podlehl 1. září 1941, vydal za svého života sbírky Čítanka jaro, Cesta k mrazu či Ohnice, posmrtně vyšly kolekce Elegie a Scestí a také význačné deníky.

Nejen o hře Orten!, ale i o dalších kulturních novinkách si poslechněte v aktuální epizodě podcastu

Foto: Divadlo F. X. Šaldy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!