Letní shakespearovské slavnosti 2012 představí jako hlavní novinku Richarda III. s Jiřím Langmajerem

Letní shakespearovské slavnosti 2012 představí jako hlavní novinku Richarda III. s Jiřím Langmajerem 

Drama Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli připravuje festival Letní shakespearovské slavnosti jako svou hlavní novinku. Festival letos proběhne od 26. června do 7. září v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Poprvé v historii přehlídka zavítá také do Plzně. Na programu je celkem deset Shakespearových her, naplánováno je 157 představení.

Napínavý příběh Richarda, největšího ze všech Shakespearových bídáků, uvidíme na domovské scéně festivalu poprvé. Titulní roli zkaženého, drzého, ale i výjimečně obratného a šarmantního vévody z Glostru bude hrát Jiří Langmajer. Režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba, který už pro festival nastudoval hry Král Lear a Romeo a Julie.

„Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat,“ říká Martin Huba. „Na Richardovi mě proto zajímá jeho tragická stránka pramenící z toho, že jde o bystrého, schopného a zároveň i hluboce zakomplexovaného člověka. Jeho hrůzné činy žene i vztek uraženého dítěte, kterému jeho vlastní matka vmetla, že je peklem jejího života… Musíme si navíc uvědomit, že v Richardově době byly vraždy na cestě k trůnu téměř pravidlem – každý, kdo usiloval o moc a kariéru, za sebou nechával hřbitovy svých soupeřů.  Byl bych proto rád, kdyby se nám v tomto smyslu podařilo Richarda trochu zlidštit, vysvětlit a ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd,“ dodává režisér.

 „Na Richardovi III. je pro mě inspirující hlavně spolupráce s Martinem Hubou, u kterého obdivuju jeho neutuchající entuziasmus, poctivost a upřímnost, se kterými k práci přistupuje,“ říká Jiří Langmajer. Zdůrazňuje také, že ještě před zahájením první čtené zkoušky mu režisér věnoval desítky hodin času, aby s ním celou hru i jeho roli podrobně připravil. Svůj text se pak Jiří Langmajer učil v autě během mnoha cest mezi Prahou a Bratislavou, kde s Hubou současně zkoušeli Čechovova Racka. „V posledních měsících jsem takhle najezdil přes 4000 km a díky Richardovi, kterého jsem si za volantem předříkával, mi ty nekonečné jízdy mnohem líp utíkaly. Řítil jsem se po D1 a zároveň jsem byl v londýnském Toweru jako Richard III., vévoda z Glostru,“ říká Jiří Langmajer.

Vedle Jiřího Langmajera, který na slavnostech zazářil už jako princ Hamlet, uvidíme i další zajímavé herce a herečky. Richardem ďábelsky sváděnou Lady Annu bude hrát Klára Issová, která s Jiřím Langmajerem tvoří sehranou dvojici - na různých jevištích už spolu vystupují deset let.

V roli lorda Buckinghama, Richardova tragického spojence, uvidíme Karla Dobrého. Richardova královského bratra Edwarda hraje Marek Ronec, zrazeného bratra Clarence ztvární Kamil Halbich, Richardovu matku, Vévodkyni z Yorku hraje Radka Fidlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová, královnu Alžbětu hraje Simona Postlerová, jako Catesby se představí Marek Taclík.

Dále hrají Jan Teplý, David Suchařípa, Václav Chalupa, Tomáš Pavelka, Vilém Udatný, Jiří Schwarz, Lukáš Langmajer, Ladislav Hampl, Daniel Bambas, Ivan Lupták, Zdeněk Dušek, Karel Vlček ad.

Scénu vytvořil Jozef Ciller, kostýmy navrhl Milan Čorba, autorem hudby je
Jan P. Muchow. Hru uvidíme v překladu Martina Hilského. Ten si brilantně poradil jak s pasážemi v próze, tak s rýmy v noblesním Shakespearově blankversu. Premiéra bude 26. a 27. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Ještě jeden Richard III.

Hru Richard III. uvidíme na Letních shakespearovských slavnostech hned ve dvou provedeních: na Pražském hradě se totiž představí i v nastudování slovenských divadelníků. Inscenaci režiséra Mariána Pecka ve slovenštině a češtině uvádí festival letos v české premiéře. V hlavní roli exceluje Robert Roth, výborný slovenský herec, člen Slovenského národního divadla v Bratislavě. Roth je i držitelem ceny za nejlepší mužský herecký výkon roku 2008 za ztvárnění jiného slavného hrdiny W. Shakespeara – prince Hamleta.

Temperamentní Lady Anne hraje Táňa Pauhofová, jako zuřivou královnu Markétu uvidíme oblíbenou českou herečku Danu Batulkovou. Jako Buckingham se představí Alexander Bárta, Wiliama Catesbyho hraje brněnský herec Petr Halberstadt.

 „Je to hra, ve které každý ví, co se stane, a přece jde o strhující detektivku, protože nevíme, jak se to stane,“ říká o hře režisér Marián Pecko.

„Richard je bezostyšný spratek. S úsměvem divákům řekne, co provede, a opravdu to i udělá,“ dodává Robert Roth.

Dramatickou atmosféru inscenace, která na Slovensku patří k nejžádanějším titulům celého festivalu, podtrhuje i scéna Palo Andraška, kostýmy Evy Farkašové a hudba Róberta Mankoveckého.

Představení je na programu od 27. do 29. července na Pražském hradě. Ještě předtím od 17. do 22. července se hraje na Bratislavském hradě.

Komedie marné lásky

Premiéru bude mít letos i komedie Marná lásky snaha. Představení plné hudby a živé herecké akce připraví pro ostravskou část slavností režisér Ondrej Spišák. „Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky,“ říká režisér.

V dravé i hravé komedii lásky účinkuje mj. Michal Kavalčík. Herec známý především jako „Ruda z Ostravy“ se představí v roli vykutáleného Kotrby, mladíka z vesnice. „Kotrba je vychytrálek, obratný veksláček, který vždycky ví, s kým se spolčit, aby se mu vedlo dobře,“ říká Michal Kavalčík. A jestli má Kotrba něco společného s postavou Rudy? „Ruda je jednoduchý, ale Kotrba má fištrón! Jsem proto rád, že původní nápad, aby Kotrba mluvil po ostravsky jako Ruda, jsme s režisérem Spišákem nakonec zavrhli. Překlad Martina Hilského je krásný, vtipný a i pro mě jako herce je to určitě lepší, než být zase za Rudu.“

Úlohu Princezny francouzské hraje Kateřina Janečková (hrdinka seriálu Ošklivka Katka), Kateřinu ztělesní Tereza Dočkalová, čerstvá držitelka Thálie pro herecký talent do 33 let. 

Dále hrají Albert Čuba, Vladimír Polák, Jiří Sedláček, Zbygniew Kalina, Michal Sedláček, Lada Bělašková, Vladimír Čapka, Jan Fišar a mnoho dalších známých ostravských herců.

Důležitou složkou představení bude i hudba, kterou složil Pavel Helebrand. Ještě se dvěma dalšími muzikanty ji na jevišti živě zahraje Asha Greshik – originální mladá violoncellistka a zpěvačka polského původu, která vyrostla
a dnes i úspěšně vystupuje ve Spojených státech.

Komedie Marná lásky snaha má premiéru 18. července na Slezskoostravském hradě, kde se hraje až do 22. července. Poté hostuje v Praze (23.–25. července) a Brně (26. a 27. července).  

Falstaff u Prazdroje a hry na dalších scénách

Festival uvede také reprízy dříve úspěšných her. Už naposledy letos uvidíme hru Jindřich IV., příběh přátelství a politiky v úpravě a režii Lucie Bělohradské
s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Reprízu bude mít také komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou (alternuje Jana Stryková) a Romanem Zachem v režii Daniela Špinara.

Na programu zůstává divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou v roli rytíře Falstaffa a Simonou Stašovou jako důmyslnou paní Pažoutovou. Právě toto představení bude po dva červencové večery hostovat v Plzni, kde se pro něj připravuje nová scéna přímo v areálu pivovaru Plzeňského Prazdroje.

V Praze a Ostravě se bude hrát Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou režiséra Pavla Šimáka. Představení s chytlavou muzikou Pavla Helebranda má tento rok už svou derniéru.

V Bratislavě a v Brně bude mít premiéru komedie Dvaja páni z Verony v režii divadelníka a hudebníka Petera Mankoveckého se Zuzanou Norisovou, Evou Kodešovou, Martinem Zounarem, Ľubošem Kostelným ad.

V Ostravě a na Slovensku má reprízu slovensko-česká komedie Oko za oko – niečo za niečo, jiskřivá fraška s Ivanou Jirešovou, Martinem Trnavským
a Richardem Stankem v režii Michala Vajdičky.

Poslední titulem letošního programu je drama Antonius a Kleopatra
s výborným česko-slovenským obsazením: Hru o lásce egyptské vladařky
a římského vojevůdce uvidíme tento rok už jenom v Bratislavě.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!