Československá stopa na benátském festivalu. Drama 107 matek bude soutěžit ve festivalové sekci Orizzonti

Československá stopa na benátském festivalu. Drama 107 matek bude soutěžit ve festivalové sekci Orizzonti 

Snímek slovenského režiséra a scenáristy Petera Kerekese se dostal do mezinárodního výběrů 19 filmů. Příběh z ukrajinské věznice odhalí svět složený výhradně z žen

Na 78. ročníku prestižního festivalu v Benátkách budou diváci moci spatřit hned několik koprodukčních snímků s českým zastoupením. Do hlavní soutěžní sekce nazvané Venezia 78 MFF Bienanale zvolilo polsko-francouzsko-český snímek Nezanechat stopy polského režiséra Jan P. Matuszyńskiho odehrávající se v komunistickém Polsku 80. let. Ve festivalové sekci Orizzonti zaměřující se na mladé a talentované tvůrce, která bude probíhat paralelně s hlavní soutěží kromě snímku 107 matek bude soutěžit také rumunsko-česko-lotyšské krimi drama rumunského režiséra Bogdana George Apetriho Zázrak o detektivovy pátrajícím po osudu mladé jeptišky.

Nicméně nejvýraznější československou stopu nalezneme u dramatu 107 matek, které je koprodukcí Slovenska, České republiky a Ukrajiny. Film doposud téměř výhradně dokumentaristy sleduje příběh ukrajinské trestankyně Lesjy, které se ve vězení narodí chlapec do světa plného žen. Scénář k filmu napsal Kerekes společně s režisérem a producentem Ivanem Ostrochovským, který produkčně stál například za snímky Domestik Adama Sedláka nebo Punk je hned! Juro Šlauka.

Ačkoliv festivalová sekce Orizzonti nemusí zprvu dosahovat prestiže a zájmu, kterého se dostává hlavní soutěže, mnoho autorů se později pravidelně objevuje v hlavním výběru. Ředitel festivalu Alberto Barbera sám znovu dokonce připomněl, že účelem sekce je objevovat nové filmové talenty a označil Orizzonti inkubátorem pro mladé a začínající tvůrce.

Mezinárodní festival v Benátkách naváže na festival v Cannes už 1. září.

Foto: Audiovizuálne informačné centrum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!