Národní muzeum otevírá největší stálou expozici novodobých dějin v Česku

Národní muzeum otevírá největší stálou expozici novodobých dějin v Česku 

Nová expozice moderních dějin 20. století míří do Národního muzea. Na téměř 2000 m2 bude prostřednictvím bezmála 1000 exponátů vyprávět příběh české moderní historie od první světové války až po vstup České republiky do Evropské unie. Stálá expozice bude otevřena od 22. července 2021.

Expozice s názvem Dějiny 20. století představuje vývoj v letech 1914–2004. Expozice je kromě chronologického členění rozdělena také na 4 základní části: veřejný prostor, tzv. poloveřejný prostor představený koloniálem, továrnou či kulturním domem, soukromý prostor a politika. Všechny tyto části jsou propojeny a ukazují plastický obraz dějin 20. století v jeho komplexnosti veřejně-politické i všední každodennosti obyčejného člověka. Jedná se o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější expozici moderních dějin, jaká kdy byla v České republice vytvořena.

"Expozice ukazuje životy obyčejných lidí i události, které změnily běh světa. Využívá nejmodernější multimediální nástroje, aby návštěvníka doslova vtáhla do svého děje. Má ambici ukázat klíčové události naší moderní historie, ty pozitivní i ty negativní a též poutavým a interaktivním způsobem vzdělávat," říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava návštěvníkům představí jak zcela obyčejné předměty každodenní spotřeby, tak i vzácné a unikátních exponáty. Mezi ty nejvzácnější předměty patří například první československá zlatá olympijská medaile z roku 1924 od sportovního gymnasty Bedřicha Šupčíka, či kolekce 9 řádů a vyznamenání, které měl František Ferdinand d´Este na své uniformě v okamžiku atentátu 28. června 1914 v Sarajevu.

K dokreslení atmosféry využívá expozice i množství obrazových a filmových materiálů, interaktivních prvků a her. Pro ty nejmenší návštěvníky Národní muzeum připravilo dětskou hernu, která vyzývá ke hrám a ukazuje i jejich proměny v průběhu 20. století. Dospělí zde mohou zavzpomínat na hry, které je provázely jejich vlastním dětstvím. Připraveny budou také komentované prohlídky i lektorované návštěvy pro školy.

Foto: NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Muzejní komplex Národního muzea nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!