Proudcast s Martinem Dvořákem: ProART nabízí společnou terapii skrz umění. Tato doba to potřebuje

Proudcast s Martinem Dvořákem: ProART nabízí společnou terapii skrz umění. Tato doba to potřebuje  

Uměním proměňuj, formuj a povznášej sebe i druhé. To je motto festivalu ProART, který letos slaví svou dospělost. Osmnáctý ročník akce se uskuteční v šesti městech po celé České republice, v nichž nabídne zájemcům workshopy určené profesionálům i široké veřejnosti. Podrobnosti představil v dalším díle Proudcastu Informuji.cz ředitel festivalu, tanečník, choreograf a režisér Martin Dvořák.

“Je to forma mé vlastní realizace, ať už na poli uměleckém, tanečním, režisérském, choreografickém, nebo na tom pedagogickém,” mluví o festivalu, o jehož zrodu stál, Martin Dvořák. ProART Festival se měl původně odehrávat v Terezíně. Z toho ale sešlo, a proto proběhl první ročník v Praze, kde se postupně rozrůstal. Nyní se kromě české metropole koná i v Plzni, Jičíně, Brně, Slavonicích a v Olomouci.

“Je důležité, aby se lidé navzájem otevřeli. Nabízíme společnou terapii skrz umění, protože máme pocit, že to tahle doba potřebuje,” vysvětluje Dvořák. Náplně workshopů se každý rok lehce mění. “Poptávka se proměňujeme, tak reagujeme na to, co si myslíme, že zrovna nějakým způsobem rezonuje,” říká.

Na festivalu by si měl na své přijít skutečně každý, a to bez rozdílu věku i technické pokročilosti. “Je velmi důležité nekastovat a nedělit – ať už společnost, tak ten umělecký rybníček – ale propojovat,” dodává, “jde opravdu o to nebát se a překonat svůj vlastní stín. Pokud v sobě má člověk puzení k umělecké tvorbě nebo jen k tomu si něco vyzkoušet, tak náš festival je platformou, která je tomu otevřena.”

Jak může tanečníkovi prospět cvičení jógy? Jací lektoři se pro letošní rok do festivalu zapojil? A co je to Contemporary GAGA nebo floorwork? I o tom jsme mluvili s Martinem Dvořákem v našem Proudcastu. Celý rozhovor si můžete poslechnout na oblíbených podcastových platformách i po stisknutí zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!