Sochař Čestmír Suška vystavuje své nepřehlédnutelné objekty v Praze i Ostravě

Sochař Čestmír Suška vystavuje své nepřehlédnutelné objekty v Praze i Ostravě 

Uznávaný český sochař a spoluzakladatel skupiny Tvrdohlaví Čestmír Suška, který letos slaví šedesáté narozeniny, vystavuje své pozoruhodné práce souběžně v Praze a Ostravě. Těžištěm obou výstav je nejnovější a dosud nevystavená tvorba z let 2008–2012.

Soubor menších autorových objektů (pod názvem Inside do 3. 6. vystavený v pražském Centru současného umění DOX), zaplní od 13. 6. do 16. 9. prostory Domu umění v Ostravě. Rozměrné skulptury z cyklu Rezavé květy budou po celou dobu konání výstavy rozmístěny v exteriéru města – tato instalace je pojmenovaná Outside II. Dominantní objekt Rezavé květy ozdobí pěší zónu v ulici 28. října. Další práce nazvané Ocelot a Ubrus se objeví poblíž Masarykova náměstí a na náměstí Dr. E. Beneše. Tyto sochy budou v Ostravě k vidění úplně poprvé. 

Zároveň v DOXu v Praze-Holešovicích až do 31. 8. pokračuje výstava Outside/Inside venkovní expozicí. Na sochařské terase je umístěn soubor Suškových obřích perforovaných a svařovaných průmyslových nádrží a jejich mutací. Na dvoře DOXu je možné vstoupit a vřetenovým schodištěm zdolat mohutnou, 10 m vysokou Rozhlednu.

Výstava Outside/Inside Čestmíra Sušky v Praze a Ostravě uzavírá jeho projekt Rezavé květy, s úspěchem prezentovaný v České republice i zahraničí. Nápad pracovat s průmyslovými nádržemi vznikl na rezidenčním pobytu ve Vermontu v roce 2005, kde se Suška setkal s americkou variantou nádrží na topná média v místní sběrně kovových odpadů.  „Z nezkušeného svářeče brzy vyspěl v profesionála a za tři měsíce zvládal virtuózní krajkářské struktury a střádal odřezané prvky jako vedlejší produkt provokující k dalšímu použití. Nejdřív je složil v plošných instalacích a pak je dál otiskl na papír. Netrvalo dlouho a železné elementy začal svařovat zpět do zcela nové prostorové skladby,“ objasňuje kurátorka výstavy Outside/ Inside Magdalena Juříková. Do nádrží vyřezává autor jednoduché vzory, pro které čerpá inspiraci z dekorů ubrusů, záclon, svetrů, malířských válečků, krajek, deček a dalších věcí, které nás denně obklopují. „Spojením delikátního vzoru s průmyslovou nádobou vznikají zajímavé skulptury se skrytými významy“, dodává Čestmír Suška.

Čestmír Suška (1952) je absolventem pražské AVU. V roce 1981 stál u zrodu Výtvarného divadla KOLOTOČ. V letech 1987-1991 byl členem umělecké skupiny Tvrdohlaví, která významně ovlivňovala výtvarnou scénu v bývalém Československu a úspěšně vystavovala i v zahraničí. Často pracuje s dřevem, volně interpretuje přírodní tvary kamene, zabývá se povrchem a vnitřním prostorem plastiky. Úžas a obdiv vzbuzují jeho rozměrné kovové artefakty, v umělecká díla proměněné rezavé cisterny. Inspirován studijním pobytem v USA založil v roce 2000 Sochařské studio Bubec v prostorech bývalé skladové haly v Praze –Řeporyjích, kde pracují umělci z České republiky i ze zahraničí. S výsledky jejich tvorby je veřejnost seznamována prostřednictvím pravidelných Art Safari. Čestmír Suška vystavuje v domácích i světových galeriích (např. pražská Thámova hala a České muzeum výtvarných umění, Birmingham Museum of Art, O. K. Harris Gallery, New York). 

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Sochař Čestmír Suška vystavuje své nepřehlédnutelné objekty v Praze i OstravěSochař Čestmír Suška vystavuje své nepřehlédnutelné objekty v Praze i OstravěSochař Čestmír Suška vystavuje své nepřehlédnutelné objekty v Praze i Ostravě
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!