Neuvěřitelný 24. ročník Tance Praha je "open for everything"

Neuvěřitelný 24. ročník Tance Praha je "open for everything"100%

Přelom května a června je pro všechny milovníky tance (a nejen pro ně, vždyť komu by neučarovaly ladné pohyby těch nejtalentovanějších umělců z celého světa?) ve znamení oblíbeného festivalu pořádaného divadlem Ponec. Možná tomu nebudete věřit, ale letošní ročník je již dvacátý čtvrtý – jedná se tudíž o jeden z nejstarších festivalů v Praze, který se zrodil ještě za socialismu. Na letošní oslavy krásy a hypnotizující síly tance pořadatelé vyhradili celých 30 dní – a tak až do 29. června máte možnost si vybrat z nepřeberné nabídky vystoupení.

Festival bude zahájen netradičně: prologem Tanec Dětem. Hlavním cílem prologu, který odstartuje 28. května a potrvá do 2. června, je zapojit děti (ale i jejich rodiče) do viru tance a pohybu – proto to množství her, tvůrčích dílen a všemožných tematických prezentací. Tato krátká část festivalu bude zakončena vystoupením francouzského souboru Étandonné s představením ZigZag, zajímavým především pro nejmladší návštěvníky.

Zajímavým tipem pro dospělé je představení s příznačným názvem Open for Everything vykreslujícím – samozřejmě díky expresivnímu tanci – život romských komunit. Berlínský soubor Dorkypark GMBH, jenž tuto netradiční taneční variaci předvede, přizval ke spolupráci i několik romských tanečníků pro navození větší autenticity. Třešničkou na dortu je, že představení bude doprovázeno živou hudbou.  Nebudou chybět ani čeští talenti – renomovaný soubor 420People nabídne všem divákům 23. a 24. června svou novinku Wind-up v divadle Archa. Choreografii Václava Kuneše tentokrát doplní japonský host – Saburo Teshigawara. Stmelení statného Kuneše s křehkou tanečnicí ze země vycházejícího slunce Rihoko Sako tvoří neobvyklý, ale o to působivější duet.

Samozřejmě se nedá vyjmenovat všechny soubory z 11 zemí, protože každý z nich nabízí zcela unikátní podívanou a sází na vlastní trumf, ať už to je legrace, jako v případě Britky Wendy Houston, anebo typicky skandinávská syrovost švédského souboru Jus de la Vie. Jako hlavní lákadlo ovšem pořadatelé uvádějí švýcarský soubor Alias, jehož představením Sideways Rain v Hudebním divadle Karlín 26. a 27. června se festivalu dostane pomyslného vyvrcholení. Energická choreografie vás nadchne, a možná se stane i zdrojem inspirace, protože tanečnici, kteří jsou neustále v pohybu, ať už představujícím běh, chůzi, pád či následně vzestup, ztělesňují lidský úděl, svým způsobem celý ten koloběh života, ve kterém se honíme za vlastním osudem.

Tečkou za festivalem bude česká premiéra představení Booty Looting od věhlasného vlámského choreografa Wima Vandekeybuse, a to teprve týden po světové premiéře na Tanečním bienále v Benátkách. Můžete se těšit na výjimečné představení, kde na scéně kromě šesti tanečníků a jednoho hudebníka bude přítomen i… fotograf!

Tradičně festival přesáhne prkna čtyř pražských divadel (Ponec, Archa, Nová scéna ND a Hudební divadlo Karlín) a rozšíří se do dalších měst republiky, jako Český Krumlov, Olomouc , Pardubice, Valašské Meziříčí atd. Kromě fascinující choreografie nebudou chybět ani filmy, přednášky, veřejné debaty či workshopy pro studenty tanečních škol. Lístky začínají i nadále na příznivých 120 korunách a jsou k dostání nejen na místech konání jednotlivých představení, ale i v divadle Ponec. Předprodej byl zahájen již 13. dubna!

Více informací na dobře známých stránkách: www.tanecpraha.cz

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Open for everythingZig ZagOpen for everything
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!