Den dětí se kvapem blíží. Kam vzít ratolesti v metropoli?

Den dětí se kvapem blíží. Kam vzít ratolesti v metropoli? 

Mezinárodní den dětí připadá na úterý 1. června, spousta akcí pro nejmenší se v hlavním městě uskuteční už během víkendu. Vyrazte se svými ratolestmi do hvězdárny, kde si vyzkouší práci kosmonauta, do hradních zahrad na soutěže nebo třeba do Kotvy na výstavu zasvěcenou pohádkám Boženě Němcové.

Vyšehrad

Úterní dopolední program v areálu Starého purkrabství se zaměří na nejmenší od deseti měsíců, kterým pohádka Batosnění částečně nahradí zrušený festival Kuk! Za příznivého počasí se odpoledne přesune akce ven, kde se odehraje interaktivní hudební pohádka Zajíček a velká mrkvová záhada nebo loutková inscenace Fimfárum Jana Wericha. Digitální galerie Vyšeart uspořádá dílny, při nichž si děti vytvoří leporelo se zvukovou kulisou.

Obchodní dům Kotva

Pod knižní předlohou filmů S čerty nejsou žerty, Pyšná princezna, Byl jednou jeden král nebo Tři oříšky pro Popelku je podepsaná největší česká spisovatelka. Vydejte se do čtvrtého patra brutalistní budovy na náměstí Republiky, kde najdete výstavu Svět pohádek Boženy Němcové. Na nejmenší čeká osm pohádkových prostředí, rozličné hravé úkoly, jimiž je provede malá Barunka, audio verze pohádek, které jim odvypráví Vojta Kotek, Pavel Trávníček nebo třeba Marta Jandová, a spousta dalších zajímavostí a interaktivních prvků.

Fürstenberská zahrada

Páteční odpoledne 28. května i následující den bude ve Velké Fürstenberské zahradě hned pod Starými zámeckými schody na Hradě láká na nejrůznější soutěže i malé dárky pro nejmenší. Za příznivého počasí si s rodiči budou moci opéct špekáčky.

Karlínské náměstí

Karlínské spektrum zve ratolesti do světa strašidel, oblud, zkrátka rozličných záhadných stvoření. V neděli 30. května si užijí tematické pohádky, stezku plnou monster a také dobroty z Karlín Market.

Štefánikova hvězdárna na Petříně

Letos v dubnu uplynulo šedesát let od prvního letu člověka do vesmíru. V neděli 30. května si ratolesti mohou vyzkoušet, co povolání kosmonauta obnáší. Během simulovaného výcviku se mohou těšit na testy paměti a fyzické kondice, řízení rakety, výuku navigace či na opravu kosmického modulu ve stavu beztíže. Po absolvování dostanou malou odměnu. Děti mladší patnácti let budou mít vstup zdarma.

Smíchovská náplavka

Na břehu Vltavy pod Hořejším nábřežím se při úterním svátku mohou děti po celý den zapojit do malování obrázků s pedagogem. Jejich výtvory organizátoři vystaví v tamější kobce číslo sedmnáct. Na oplátku dostanou malí výtvarníci něco na zub a také balonek.

Café Na půl cesty

Pankrácká kavárna a přilehlý park zve na den zasvěcený loutkám. Prvního června si děti mohou vyzkoušet vyrobit vlastního maňáska, vydat se krátkou pouť plnou zábavných překážek, poslechnout si vystoupení harmonikáře i houslisty nebo zhlédnout hru o Mumíncích se studenty DAMU. Řezbářka Eva Hellerová Hodinková zase představí loutku v životní velikosti.

Z výstavy Svět pohádek Boženy Němcové. Foto: Stanislav Milata

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!