Pověsti z hradů a zámků: do jižních Čech za orlím hnízdem, přízrakem s hořícími vlasy i strašidelným oslem

Pověsti z hradů a zámků: do jižních Čech za orlím hnízdem, přízrakem s hořícími vlasy i strašidelným oslem 

Malebnou krajinu jižních Čech zdobí řada půvabných zámků a impozantních hradů. Neodmyslitelně k ní patří i pověsti o dávných obyvatelích, kteří tato sídla obývali. Potkat zde můžete přízrak krutého správce s ohnivými vlasy, průvod mnichů hledajících odpověď na věčnou otázku, bílou paní nebo třeba bývalého zámeckého písaře v podobě osla.

Orlík

Zajímavý příběh se vypráví o založení hradu Orlík, jenž je dnes ve své zámecké podobě jednou z dominant stejnojmenné přehrady. V první polovině 13. století po něm ale ještě nebylo ani památky a v místních lesích řádila vyhlášená banda loupežníků. Jejich vůdce Batěk byl krutým mužem, který se svými oběťmi neznal slitování. Přesto však existoval někdo, koho miloval nade všechno na světě – jeho malý synek.

A právě kolem tohoto chlapce se točí náš příběh. Ačkoliv Batěk dítě hlídal jako oko v hlavě, jednoho dne beze stopy zmizelo. Marně celá loupežnická banda prochodila křížem krážem okolní lesy, marně nešťastný otec za jeho nalezení sliboval vysokou odměnu. Už už se začal s jeho ztrátou smiřovat, když tu jeden z loupežníků zaslechl vysoko na skále dětský hlásek. Srdnatě proto vyšplhal až na její vrchol, kde našel obrovské orlí hnízdo s dvěma malými orlíky i ztraceným hochem. Na nic nečekal, sešplhal i s dítětem zpět na zem a vrátil ho šťastnému otci. 

Batěk poté z vděčnosti skončil s loupežnickým řemeslem a s pomocí bývalých kumpánů vystavěl na místě orlího hnízda skvostný hrad.

Bylo kdysi na skále pod zámkem orlí hnízdo?

Lnáře

Na zámku Lnáře žil kdysi krutý a nemilosrdný správce, který s radostí obíral poddané i o to poslední, co měli. Když zemřel, celý kraj si s úlevou vydechl a těšil se na lepší časy. Ne ale na dlouho. Na zámku se brzy začal zjevovat přízrak muže s hořícími vlasy, který lid děsil snad ještě více, než tomu bylo za jeho života. 

Zajímavé je, že svůj zjev měnil podle denní doby. Ve dne jste ho mohli spatřit jako ohnivý sloup bloudící po lesích, jenž byl ale kromě svého děsivého zjevu zcela neškodný. Každou noc se pak ze zámku linuly strašidelné zvuky provázené neutišitelným pláčem a vytím psů. O půlnoci se na nádvoří zjevil ohnivý kočár tažený vraníky s planoucíma očima, správce s hořícími vlasy do něj usedl a až do časného rána jezdil po okolních vesnicích, v nichž všechny budil a děsil.  

Když po nějaké době lidem došla trpělivost, vypravili se na hřbitov a usekli mrtvému správci hlavu. Zda to pomohlo, není tak docela jasné – některé verze pověsti říkají, že v kraji nastal konečně klid, jiné ale tvrdí, že přízrak ohnivého správce obchází za bouřlivých nocí krajem dodnes.

Na zámku Lnáře můžete potkat přízrak bývalého správce. Foto: Ivana Piskáčková.

Nové Hrady

Nové Hrady opřádají pověsti o tajemném průvodu mnichů. Ti přesně o půlnoci vycházejí odkudsi z podzemí a spořádaně míří ke zdejší Červené věži. Potkají-li smrtelníka, okamžitě ho obestoupí a požadují odpověď na otázku, které zvíře nebylo stvořeno Bohem. Neuhodne-li, mniši smutně pokývají hlavou a pokračují ve své pouti. Nešťastníka pak zpravidla pronásledují všemožné přízraky, které ho zanedlouho doženou nejenom k šílenství, ale i k smrti.

Jednoho dne byl do služby na hradě přijat nebojácný kovářský tovaryš, který se do Červené věže nechal dobrovolně zavřít. Jen co udeřila půlnoc, obestoupili ho mniši s tradiční otázkou. No přeci kůň, odvětil mladík. Má kopyta jako ďábel a když lehá, nekleká. Mniši s úlevou vydechli a nadobro zmizeli. Byli tak vysvobozeni z věčného trestu za zpronevěru koně, které se za svého života dopustili. 

Mniši z Nových Hradů už svůj věčný klid našli.

Vimperk

Ve Vimperku mají pro změnu strašidlo v podobě osla. Jedná se prý o bývalého zámeckého písaře, který vždy svůj úřad zastával svědomitě a poctivě. Když ho ale jednoho dne dva sedláci křivě obvinili z vydírání, nedokázal se obhájit a skončil ve vězení. Během soudu pak celá nespravedlnost pokračovala. Soudce to už ale nevydržel a sedláky proklel. V tu chvíli se před nimi zjevil čert a odnesl oba hříšníky rovnou do pekla

Než satanáš zmizel, slíbil ale zaslouženou odměnu i písaři – protože byl osel a neuměl si svou pravdu obhájit, stane se jím i ve skutečnosti. Oslí přízrak se od té doby na vimperském zámku pravidelně zjevuje a můžete ho tam prý potkat ještě i dnes.

Ve Vimperku si dejte pozor na přízrak v podobě osla. Foto: Ivana Piskáčková.

Jindřichův Hradec 

Nebyly by to jižní Čechy, kdyby zde chyběla pověst o bílé paní. Jedna z nejznámějších obývá jindřichohradecký hrad a zámek. Nejčastěji se prý zjevuje na místní věži, potkat ji ale můžete i na zámeckých chodbách, kde se prochází s tlustým svazkem klíčů. Pokud je celá v bílém, zvěstuje narození dítěte či jinou radostnou událost. Obleče-li si ale černé rukavičky, předpovídá smrt

Komnatami zámku v Jindřichově Hradci prochází slavná bílá paní.

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu.

Úvodní foto: zámek Orlík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!