Národní galerie spustila virtuální prohlídku výstavního hitu Rembrandt: Portrét člověka

Národní galerie spustila virtuální prohlídku výstavního hitu Rembrandt: Portrét člověka 

Ukončená přehlídka děl malíře Rembrandta van Rijna, která na konci loňského roku dostala navzdory vládním opatřením na krátký čas výjimku ve znovuotevření, je nyní na webu Národní galerie dostupná zdarma v online podobě.

Středobodem výstavy nizozemského malíře zlatého věku byl portrét Učence ve studovně z vrcholného autorova období ve třicátých letech sedmnáctého století ze sbírek Národní galerie. Na plátně zachytil neznámého starce, jehož zadumaný výraz ve tváři naznačuje skrytý duchovní život.

Na přehlídce nechyběla ani díla zapůjčená z tuzemských či světových muzeí a galerií, ať už Metropolitního muzea v New Yorku, amsterdamského Rijksmusea nebo vídeňské Albertiny, či z kolekcí soukromých sběratelů.

Rembrandt van Rijn, Kupid foukající mýdlové bubliny. Repro: NGP

Kurátorka Lucie Němečková se zaměřila také na práce Rembrandtových současníků i následovníků, zastoupeni byli například Jan Lievens, Gerrit Dou nebo Ferdinand Bol. Pozornost upřela i na výtvarníkovu bohatou kreslířskou a grafickou tvorbu, které se podle kurátorky věnoval se stejnou intenzitou a invencí jako malbě.

Virtuální prohlídka výstavy je dostupná zde.

Foto: Katarína Hudačinová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!