Krištof Kintera zahájil výstavní činnost venkovní Galerie Vzlet v pražských Vršovicích

Krištof Kintera zahájil výstavní činnost venkovní Galerie Vzlet v pražských Vršovicích  

Recept autora Krištofa Kintery se stal prvním dílem vystaveným ve venkovní Galerii Vzlet, jež se nachází na fasádě připravovaného kulturního centra v pražských Vršovicích, které by se mělo otevřít letos v dubnu.

Prostřednictvím díla Recept posílá Krištof Kintera obyvatelům okolních domů a kolemjdoucím budovy na rohu Holandské a Norské ulice recepturu na tradiční moučník štrúdl. Odkazuje jím k touze po klidu a míru domova, solidaritě a setkávání s ostatními.

Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ uvedl umělec. „Krištof Kintera rád pracuje s banalitou stereotypů, situací a objektů i s rozmanitými možnostmi její interpretace. Záleží na každém z nás, jak budeme číst jeho umělecké vzkazy a jestli v nás zažehnou nový pohled na realitu nebo emoci,“ doplnila kurátorka Galerie Vzlet Denisa Václavová.

Výstavní projekty se v exteriérovém prostoru budou střídat po čtvrt roce a v březnu se rozšíří do nedaleké Rohovky, kde tvoří environmentálně laděnou instalaci Pilot a kuchařka soubor Jedinečné svatopěstitelské družstvo. Diváci ji uvidí skrze vitrínová okna místnosti z ulice.

Kulturní centrum Vzlet, které roste v někdejším sokolském biografu, povede trojice institucí, a to divadlo Vosto5, v jehož současném repertoáru nechybí proslulé Společenství vlastníků nebo Kupé V lese, barokní orchestr Collegium 1704 a blízké kino Pilotů. Veřejnosti se otevře podle aktuálních vládních opatření.

Foto: Jan Hromádko

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!