Výlety autem: za romantikou na zříceniny hradů Šelmberk a Borotín i k bývalému větrnému mlýnu

Výlety autem: za romantikou na zříceniny hradů Šelmberk a Borotín i k bývalému větrnému mlýnu 

Výlet vás zavede do romantické zimní krajiny hranice středních a jižních Čech v okolí Mladé Vožice a Borotína. Čekají na vás zříceniny hradů, malebné zámky, daleké výhledy do kraje i trochu tajemné pozůstatky větrného mlýnu.

Šelmberk

Výlet začněte u Šelmberské myslivny kousek od samotného hradu, kde můžete i bez problémů zaparkovat. Po pár krocích po červené turistické značce se před vámi objeví typická věž hradní zříceniny zvoucí k prozkoumání dalších částí hradu – rozsáhlých zbytků obvodových zdí a několika sklepů.

26 metrová věž slouží v sezóně jako rozhledna, u hradu se nachází i veřejné ohniště a historicko-řemeslné vzdělávací centrum. Venkovní areál hradu je celoročně volně přístupný.

Zřícenina hradu Šelmberk. Foto: Andrea Morkusová

Křížová cesta a zámek v Mladé Vožici

Popojedete-li o pár kilometrů dále, ocitnete se v Mladé Vožici, kde můžete zaparkovat v centru na Žižkově náměstí. Přímo před sebou tak budete mít místní zámek i majestátní kostel sv. Martina se sousední pozdně gotickou zvonicí a kaplí sv. Jana Nepomuckého.

Obejděte kostel a přes malebné náměstíčko s farou se vydejte do kopce ke křížové cestě stoupající vzhůru k zdaleka viditelné kapli Nanebevzetí Panny Marie. Ta stojí na místě bývalého hradu, který zde už sice nenajdete, z jednotlivých zastavení křížové cesty i od kaple samotné se vám ale otevřou hezké výhledy na město a jeho široké okolí.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie. Foto: Andrea Morkusová

Zřícenina větrného mlýnu Radvanov

Další zastávku si udělejte v nedalekém Radvanově, kde na kraji lesa objevíte zbytky větrného mlýnu holandského typu. Z mlýnu, který byl funkční ještě v roce 1848, se zachovaly 6 metrů vysoké obvodové zdi, které místu dodávají zvláštní tajemný nádech. Nedaleko od něj stojí i místní zámek, který je ale veřejnosti nepřístupný.

Zřícenina větrného mlýnu Radvanov. Foto: Andrea Morkusová

Zámek Nemyšl

V malé obci se zajímavým názvem Nemyšl najdete stejnojmenný zámek s půvabnou věží a stavbou připomínající antický chrám. Netypický objekt, jehož historie sahá až do 14. století, je veřejnosti nepřístupný, za krátkou zastávku vašeho výletu ale rozhodně stojí. 

Z nedalekých Prudic můžete po zelené turistické značce dojít k volně přístupnému židovskému hřbitovu. V remízku na malém návrší najdete přibližně 150 náhrobních kamenů, jejichž stáří se datuje až do 1. poloviny 18. století.

Zámek Nemyšl. Foto: Andrea Morkusová

Borotín

Skoro až magické místo na vás čeká v nedalekém Borotíně. Nad hladinou Starozámeckého rybníka se zde zvedají mohutné zdi pozůstatků středověkého hradu, který je mnohými považován za jednu z nejromantičtějších zřícenin v Čechách. Hned vedle najdete malebný barokní hospodářský dvůr, nabízející o víkendech okénko s občerstvením. Při prohlídce určitě nezapomeňte pozdravit zdejší bílou paní, která celý areál svědomitě hlídá.

Úvodní foto: zřícenina hradu Šelmberk, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!