Zlínská vila cestovatele Miroslava Zikmunda se otevře veřejnosti

Zlínská vila cestovatele Miroslava Zikmunda se otevře veřejnosti 

Cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund oslavil 14. února úctyhodné 102 narozeniny. Na tento den připadá také plánované založení Nadačního fondu Zikmundova vila, jehož posláním bude péče o tuto zlínskou kulturní památku, ale také zvyšování povědomí o jejích tvůrcích a obyvatelích. V plánu je i zpřístupnění objektu veřejnosti, a to v roce 2022. Předsedou nadačního fondu je současný majitel vily a prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura.

Miroslav Zikmund, cestovatel, spisovatel a zejména člen slavného cestovatelského dua Zikmund-Hanzelka, strávil ve vile na adrese Žlebová šťastných a tvůrčích téměř 70 let. Po dlouhém rozhodování nakonec roku 2020 vilu prodal Čestmíru Vančurovi, který dle domluvy kulturní památku zpřístupní veřejnosti. Pro tento účel byl založen nadační fond, který se postará o rekonstrukci i budoucí organizování vzdělávacích, kulturních a reprezentativních akcí.

Foto: Onomono Photography

Původně funkcionalistický dům postavila v letech 1933-1935 na zlínských Nivách firma Baťa. V roce 1953 dům zakoupil Miroslav Zikmund od režiséra Elmara Klose. Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou zde ve spolupráci s Jaroslavem Novotným a dalšími místními filmaři připravovali své celovečerní filmy z první tzv. africké expedice

Při prodeji vily v roce 2020 vyjádřil Miroslav Zikmund přání, aby se dům nestal mrtvým muzeem, ale aby se zde i nadále žilo, pracovalo a tvořilo. Prostor totiž sloužil dlouhá léta jako útočiště umělců, spisovatelů a dalších aktérů disentu. Nejen proto se Čestmír Vančura rozhodl namísto jen soukromého využití objektu založit nadační fond, který bude o místo v souladu s přáním Miroslava Zikmunda pečovat.

Foto: Onomono Photography

Díky své zachovalosti a unikátnosti byl za přispění architekta Petra Všetečky objekt včetně zahrady v roce 2000 zapsán na seznam nemovitých kulturních památek České republiky.

Sleduji se zájmem, jak spolu se svými přáteli domu a jeho přilehlé zahradě ihned a s nadšením vdechnuli život, stejně jako jsem to dělával desítky let já. Věřím, že vila nadále zůstane důstojným a zajímavým místem pro vnímavé lidi všech generací. A že tak bude sloužit ušlechtilému účelu, byť jinému než vila mého cestovatelského parťáka Jirky Hanzelky.

Miroslav Zikmund k současnému dění na zlínských Nivách

"Chceme zvyšovat povědomí o odkazu díla Miroslava Zikmunda, ale také o fascinující historii domu, která je propojena s historií našeho města a s prvními obyvateli, s Josefem Januštíkem a Elmarem Klosem, a také jeho architekty, staviteli a slavnými návštěvníky," popisuje Vančura. Doplňuje také, že je dům stejně unikátní, jako Zikmundův život a dílo, které společnosti ponechává.

Náklady spojené s rekonstrukcí objektu se budou podle prvních odhadů pohybovat okolo 20 milionů korun. "Pokud některé fanoušky myšlenka rekonstrukce a zpřístupnění Zikmundovy vily zaujme natolik, že ji budou chtít finančně podpořit, budeme samozřejmě rádi," uvádí Magdaléna Hladká, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila.

První návštěvníci by do vily mohli zavítat už v roce 2022.

Foto: Onomono Photography

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zikmundova vila

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!