Zážitky snů a skutečnosti ke stým narozeninám Miroslava Zikmunda

Zážitky snů a skutečnosti ke stým narozeninám Miroslava Zikmunda 

Přesně 14. února 2019 oslaví sté narozeniny legendární Miroslav Zikmund, člen slavného cestovatelského dua Zikmund-Hanzelka. Muž, který poznal svět dřív, než kdokoliv z nás o cestování za hranice země jen snil. K jeho jubileu nabízíme šest zážitků známé dvojice, kterou dodnes obdivují milovníci cestování v Praze i na opačné straně zeměkoule.

Vánoce v Betlémě

O Vánocích 1959 zamířila slavná Tatra 87 do Betléma. Jiří Hanzelka se 24. prosince narodil, a proto se nabízelo spojit tento křesťanský svátek s místem nejvhodnějším. Oba cestovatelé navštívili půlnoční mši v Chrámu narození páně, kde se tlačili s tisícovkou věřících, kteří se snažili dostat na místa pro pouhé čtyři stovky. Ani dnes není snadné získat na zmíněnou mši vstupenky.

Havárie v Syrtě

V libyjské Syrtě roku 1947 byli oba světoběžníci blízko tragickému konci. Na cestě z Tripolisu přestaly v jedné ze zatáček fungovat brzdy. Jiří Hanzelka z nouze zastavil vůz nárazem do betonového pilíře. Při pozdějším ohledání dvojice zjistila, že auto záměrně někdo poškodil. Trn z paty jim vytrhly tři neproclené vozy Tatra 87 v alexandrijském přístavu. Jeden z nich se stal jejich transportem pro další dobrodružství.

Dát si dvacet na pyramidě

Asi každý z nás sní o tom, že jednou uvidí pyramidy v Egyptě, jeden z divů světa. Hanzelka se Zikmundem představu o chrámech faraonů posunuli o kousek dále a v létě 1947 přespali na vrcholu Cheopsovy pyramidy. Policie se prý i přes zákaz nemuseli bát. Stačilo prý jen říct, ať je strážníci nechají na pokoji. Za menší úplatek se tak dal pořídit i takovýto nocleh. 

Na vrcholu

V Tanganice cestovatelé vystoupali na Kilimandžáro. Jejich cesta na vrchol figuruje i ve slavné publikaci, knižním debutu Afrika snů a skutečnosti, který původně cílil na dětské čtenáře. I dospělí však s chutí četli o odvážném výstupu na nejvyšší africkou horu a zrození sopky, které cestovatelům dopřála náhoda u jezera Kivu. Šlo o jeden z nejúspěšnějších počinů H+Z.

Jak (ne)utopit inženýra Zikmunda

V Riu de Janeiru na pláži Copacabana se Miroslav Zikmund málem utopil při koupání v moři. V den svých kulatých narozenin v roce 1949 si šel s Jiřím Hanzelkou zaplavat a silný odliv ho zatáhl na otevřené moře. Na mělčinu se dostal s vypjetím všech sil a naprosto vyčerpaný. Přežil havárie, domorodé kmeny i divokou přírodu. Málem ho však přemohl jiný živel.

Lovci lebek

A právě u domorodců končíme náš výběr zážitků. V Ekvádoru se Hanzelka se Zikmundem vášnivě bavili o možné emigraci z Československa. Vzdálené národní drama však překonalo setkání s lovci lebek z kmene Šuárů. V kontaktu s nimi postupovali cestovatelé opatrně než získali jejich důvěru. Vrcholem pak bylo představení jednoho z místních mužů, který si přejížděl rozžhaveným nožem přes jazyk nebo předvečer rituálu obřízky.

V březnu 2017 jsme recenzovali skvělou publikaci S Tatrou kolem světa, kterou doporučujeme přečíst. Další zajímavosti a příběhy s cestováním Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky najdete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Zážitky snů a skutečnosti ke stým narozeninám Miroslava ZikmundaZážitky snů a skutečnosti ke stým narozeninám Miroslava ZikmundaZážitky snů a skutečnosti ke stým narozeninám Miroslava Zikmunda
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!