Shooting fashion stars 2012 doplnila letos módní show Jakuba Polanky

 Shooting fashion stars 2012 doplnila letos módní show Jakuba Polanky 

Velkolepá módní show SHOOTING FASHION STARS zaplnila v pátek 30. března 2012 funkcionalistický prostor galerie MÁNES. Show letos představila začínající nadějné návrháře Hanu Frišonsovou, Ivanu Kaňovskou, Petru Pluháčkovou a návrhářské trio působící pod značkou LA FORMELA. V pozici speciálního hosta uvedla úspěšného českého návrháře Jakuba Polanku, který uzavřel úžasnou módní show kolekcí nazvanou L.A. 

Kolekce Jakuba Polanky vychází z dekonstrukce iluze o dokonalosti amerických 50. let. Stepfordské paničky ve vší kráse i perverzi. I přes výraznou retro siluetu je oděv v typicky futuristickém ladění s organickými prvky. Extravagance se snoubí s klasikou. Jakub Polanka se v rámci projektu SFS prezentoval již na jeho 2. ročníku a jeho následné úspěšné zařazení do světa zahraniční módy ukazuje na význam SHOOTING FASHION STARS. Projekt podporuje novou generaci módních designérů. Umožňuje profesionální  prezentaci jejich práce širší odborné i laické veřejnosti. 

Letošní SHOOTING FASHION STARS:

HANA FRIŠONSOVÁ |  SLEEPWALKERS

Hana Frišonsová představí na SFS 12 svoji kolekci pro podzim/zimu 2012/13 plnou dámské i pánské linie, kde budou hlavními prvky kápě, košile a šaty, které se mezi sebou volně prolínají. Materiál zobrazuje postupný rozklad a odlehčení a přechází tak od kovových šperků, přes kožené légy, plátěné košile až po vzdušné hedvábné kápě. Hanka se sama vyjádřila ke své kolekci následovně: „V kolekci pracuji s mnoha kontrasty, kde se střetává čistota se syrovostí, pevnost se splývavostí, nositelnost s abstrakcí. Vše se setkává v jednom bodě, kde vzniká množství nuancí a prolínání. Náměsíčníci tedy nejsou přímou inspirací a spíše naopak označují výslednou studii.“ Finální kolekce by tak měla být spíše undergroundovější, ale zároveň precizně vypracovaná.

LA FORMELA | RAVEN'S FLIGHT

V letošním ročníku Shooting Fashion Stars s pořadovým číslem 8 se neobejdeme bez návrhářského tria, které tvoří Antonín Soukup, Miroslava Kohutiarová a Katarina Kopková, a spolu s nimi se v kolekci s názvem Raven's Flight (Let havrana) nenápadně převtělíme do havrana. Jejich modely jsou za sebou smysluplně seřazeny tak, aby zachytily člověka, který nese svou duši hluboko v těle a nechává vás nahlédnout do svého já. Skromný, jednoduchý kolor ozvláštňuje chmýří deroucí se na povrch. Roztřepené peří, které vytváří prodyšnost, ladnost, uvolněnost i jistý půvab, se tváří jako obal. Barvy kolekce jsou černá a bílá alias světlo a tma. Obě barvy svou charakteristikou výstižně dotvářejí kontext kolekce. Okraje přírodních materiálů nejsou záměrně začištěny, aby působily surově a ladily s roztřepeným peřím.

IVANA KAŇOVSKÁ | TENSION

V letošním ročníku se také objeví neobyčejná kolekce Ivany Kaňovské s názvem Tension, která je inspirovaná lifestylem současné, moderní, nezávislé ženy „bojovnice“, inspirovaná světem hrdinek filmů science fiction, a také problematikou současné „bezpohlavní“ sexuální orientace. Filozofií a inspirací kolekce jsou „superženy“. Ivana reaguje na životní styl současných, moderních žen, které ve svém životě nasazují obrovské pracovní tempo, dokáží se samy vypořádat s problémy a nástrahami života, a to za přesvědčení,  že nepotřebují pomoc nikoho, natož mužů. Pro zpracování své kolekce využívá 3D technologie a technologie využívané v průmyslovém designu. Nejvíce zastoupenými materiály jsou plasty, laminátové kompozity a především latexové materiály. Kontrastem k hladkému, lesklému latexu jsou ručně zpracované silikonové kompozitní struktury, které kontrastují s latexem a kovovými, chromovými materiály, použitými jako dominantní doplňky kolekce - jakési „moderní brnění.“

PETRA PLUHÁČKOVÁ | SKIN

 Kolekce Petry Pluháčkové, vyjádřená jednoduše avšak výstižně názvem Skin, vychází z klasických oděvních prvků a zásad, zároveň však něco z nich záměrně porušuje. Kombinuje precizní krejčovské řemeslo s naprosto svobodným přístupem k látce. Petra pracuje s anatomií, nadsázkou i nedokonalostmi. Sama návrhářka říká, že: „Oděv představuje něco jako další vrstvu kůže, schránku lidského těla, která vychází z jeho reality, přirozenosti a prostoru kolem něj. Samozřejmost průběhu lidského života je jedním z inspiračních zdrojů mé práce. Přirozenost je princip, kterým se řídím, a je pro mne důležitý.“

Doprovodný program SFS 12 uvedl novinku FASHION STARS SHOWROOM. Galerie Mánes se na dva dny (31.3 a 1.4.) proměnila v módní centrum a byla otevřena široké veřejnosti. Návštěvníkům nabídla jedinečnou příležitost vybrat si nové kousky do svého šatníku z obsáhlé designérské prodejní galerie a osobně se s návrháři setkat.
K účasti byli osloveni návrháři prezentovaní v předešlých ročnících a dnes již známí designéři Zdeňka Imreczeová, Chatty, Kateřina Geislerová, Marcel Holubec, Sisterconspiracy nebo například Zuzana Veselá. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!