Nekonformní i melancholický vizionář. Vychází rozsáhlá monografie o architektu Janu Kaplickém

Nekonformní i melancholický vizionář. Vychází rozsáhlá monografie o architektu Janu Kaplickém  

Blízký přítel Jana Kaplického, architekt Ivan Margolius, zasvětil svému zesnulému spolupracovníkovi obsáhlou monografii zaměřující se na jeho život, dílo a odkaz, který po sobě zanechal. Knihu s podtitulem Pro budoucnost a pro krásu vydalo nakladatelství CPress.

Jan Kaplický byl složitou, mnohavrstevnou osobností jako člověk i jako architekt. Osobností nesmírně inspirativní, nadanou, determinovanou, nekompromisní a nekonformní, ale také komplikovanou a tajemnou, se sklony k melancholii a tvrdohlavosti. Byl obdivován, kopírován, kritizován, mnohdy nepochopen lidmi z uměleckých kruhů i těmi z řad laické veřejnosti. Studenti milovali jeho statečnost a odvahu, s jakou bořil stále nové překážky a meze kladené tvořivosti, a přímost, s jakou říkal, co si myslí. Všichni pro něj a s ním chtěli pracovat,“ popsal objekt své publikace Ivan Margolius.

Do knihy o Janu Kaplickém, proslulém architektovi, který rozvířil vody zejména kontroverzním návrhem nového sídla Národní knihovny, přispěli vzpomínkami a postřehy jeho blízcí jako choť Eliška Kaplický Fuchsová i spolupracovníci, ať už Eva Jiřičná, Norman Foster, nebo Brian Clarke. Publikaci doprovází také řada fotografií, autentických kreseb nebo vizualizací staveb.

Mým cílem bylo napsat knihu, která by zrcadlila život a práci Jana, tedy zobrazení nikoli pouze z mého hlediska, ale také podle mnoha jiných, s kterými Jan přišel do styku během svého osobního či profesionálního života. Takže tato kniha je mnohohlasá a kaleidoskopická, což je důležité, když je jejím námětem tak komplexní osoba a tvorba,“ dodal autor.

Foto: CPress

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!