Rudolf Hrušínský by se v říjnu dožil stovky, Divadlo na Jezerce mu věnuje výpravnou knihu

Rudolf Hrušínský by se v říjnu dožil stovky, Divadlo na Jezerce mu věnuje výpravnou knihu 

Známý český herec Rudolf Hrušínský, který ztvárnil desítky divadelních a filmových rolí, by se letos 17. října dožil stých narozenin. K jubileu chystá jeho syn a principál pražského Divadla na Jezerce Jan Hrušínský publikaci mapující zásadní mezníky umělcova života s dosud nepublikovanými fotografiemi.

Kniha Rudolf Hrušínský – 100 rozmarných let přinese informace o celoživotní kariéře jednoho z nejslavnějších tuzemských herců minulého století. Sedm kapitol shrne zásadní události ze života umělce, který proslul jako Karel Kopfrkingl ve filmové adaptaci románu Spalovač mrtvol, v roli doktora Skružného ve snímku Vesničko má středisková a dalších desítkách filmových i divadelních úloh.

Kromě dosud nezveřejněných archivních fotografií v knize nebudou chybět vzácné dokumenty, dobové divadelní a filmové plakáty, unikátní hercovy deníkové zápisky nebo vzpomínky manželky Evy Koubové a přátel z profesního i osobního okruhu.

Autor publikace Jan Hrušínský o jejím vzniku uvažoval už několik let, koronakrize realizaci biografie paradoxně uspíšila. Šéf Divadla na Jezerce se po březnovém uzavření kulturních institucí vrhl spolu s autorkou textové části Nikolou Hrklovou a grafikem Janem Balcarem do práce, kniha by měla spatřit světlo světa v říjnu.

Čtenáři se dozví, se kterou z prvorepublikových hvězd pojilo Rudolfa Hrušínského intenzivní přátelství, proč jeho choť nestála o svatební fotografie nebo jak na herce vzpomíná Jiří Suchý.

Foto: Divadlo na Jezerce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!