Proudcast s Janem Křížem: Koronavirus by mohl pročistit muzikálové vody. Produkcí máme na počet obyvatel příliš

Proudcast s Janem Křížem: Koronavirus by mohl pročistit muzikálové vody. Produkcí máme na počet obyvatel příliš  

O české muzikálové scéně se často říká, že v ní převažuje kvantita nad kvalitou. Množství produkcí na počet obyvatel je stále vysoké a mezery mezi českými a zahraničními muzikály jsou výrazné. Nejen o kondici české muzikálové scény jsme hovořili v našem podcastů s jedním z nejpovolanějších českých zpěváků a herců. Jan Kříž si totiž kromě bezpočtu tuzemských inscenací zahrál hlavní roli také v německé verzi kultovního muzikálu Ples upírů.

“Situace kolem koronaviru by mohla pročistit muzikálové vody,” říká Jan Kříž, “produkcí máme na počet obyvatel skutečně hodně a myslím si, že by nám všem prospělo, kdyby bylo to číslo menší. Kdyby se kvalita soustředila na menší počet jevišť, na méně titulů.” Situace se podle něj ale stále zlepšuje. “Cítím to na titulech, které se u nás producenti odvažují uvést, i na úkolech, které se nám odvažují dát. Ale je tu stále prostor pro další zlepšování, na které se těším,” dodává.

Jan Kříž na sebe poprvé výrazněji upozornil v talentové show Robin Hood – Cesta ke slávě. Od té doby se stal jedním z předních muzikálových herců a zpěváků. Ztvárnil hlavní role v muzikálech Pomáda, Mefisto, Děti ráje, Johanka z Arku či Rocky. V současné době ho diváci mohou vidět v inscenacích Noc na Karlštejně, Elisabeth, Freddie či Voda nad vodou.

“Na jednu stranu je to krásná práce. Na stranu druhou je to někdy skutečně šílený běh. Lidé si často neuvědomují, že to není jen o tom zahrát si večer divadlo,” vysvětluje Kříž, “jestli bylo zavření divadel kvůli koronaviru něčím přínosné, tak tím, že jsem se po deseti letech takového běhu zastavil a hledal v sobě znovu chuť dělat divadlo. Hrozně mě překvapilo, jak dlouho to trvalo.”

Jaká pro něj byla zkušenost z Německa? Má nějaké další plány na mezinárodní scéně? Jak lidé reagují na projekt 4 Tenoři, v němž spojil síly se svými muzikálovými kolegy Marianem Vojtkem, Pavlem Vítkem a Michalem Bragagnolem? Odpovědi na otázky najdete v našem Proudcastu!

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Janem Křížem: Koronavirus by mohl pročistit muzikálové vody. Produkcí máme na počet obyvatel příliš
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!