Každé venkovní představení je výzvou, říká režisérka ochotnického muzikálu Noc na Karlštejně Veronika Sádková

Každé venkovní představení je výzvou, říká režisérka ochotnického muzikálu Noc na Karlštejně Veronika Sádková 

Muzikál Noc na Karlštejně, který nejvíce proslul filmovou podobou v titulních rolích s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou, adaptoval na jevištních prknech Divadelní spolek J. K. Tyl z Lomnice nad Popelkou. Pod noční oblohou inscenaci odehraje na zámku Hrubá Skála v sobotu 14. a v neděli 15. srpna. Na otázky o představení odpovídala režisérka ochotníků Veronika Sádková.

Povoláním jste učitelka na základní škole. Co vás přivedlo k režírování her lomnického divadelního spolku?

V divadle už pár let působím, začínala jsem zde jako herečka a momentálně zde figuruji i jako režisérka. Jednoho dne mě napadla myšlenka vyzkoušet si zrežírovat nějaké představení. Vybrala jsem hru pro dětské diváky. Má první režie pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků mě bavila a zanedlouho poté jsme začali zkoušet Noc na Karlštejně.

Využíváte při přípravách představení své pedagogické znalosti?

Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, zda je při přípravách používám. Každopádně si myslím, že v mnohých momentech tomu tak je.

V muzikálu Noc na Karlštejně účinkují místní ochotníci. Podle jakého klíče jste obsadili hlavní role? Jsou důležitější pěvecké, nebo herecké schopnosti?

Samozřejmě, že roli hraje obojí, ale není to jediné. Velmi důležitý je také elán, chuť do práce i časové možnosti nás všech. V Lomnici máme širokou základnu kvalitních ochotnických herců a už se dobře známe – výběr proto mnohdy volíme tak, aby každému herci postava seděla a byla mu role příjemná.

Co je na práci s neherci nejnáročnější?

Vzhledem k tomu, že se na představení podílí přibližně pětadvacet lidí včetně techniků, je to asi jako v každém jiném divadelním souboru najít volný čas pro zkoušení.

Z představení Noc na Karlštejně. Foto: Divadelní spolek J. K. Tyl

Vrchlického hru proslavila zejména filmová adaptace režiséra Zdeňka Podskalského. Držíte se předlohy, nebo jste si hru upravili po svém?

Scénář Zdeňka Podskalského je natolik kvalitní, že úprav není potřeba. Jelikož je tento scénář natolik známý z filmové verze, nechtěli jsme do díla příliš zasahovat, aby divák neodcházel se smíšenými pocity.

Čemu vděčíte za úspěch představení, které má za sebou od premiéry před dvěma lety dvacítku repríz?

V prvé řadě je to nádherný příběh o téměř pohádkové lásce a o jednom z nejmoudřejších panovníků českých zemí. Doprovází ho dnes už nesmrtelná hudba Karla Svobody a bezesporu krásné dialogy Zdeňka Podskalského. V neposlední řadě stojí za úspěšným počtem repríz parta nadšených talentovaných herců, kteří do představení vnáší radost a energii, která je z hlediště nepřehlédnutelná.

V polovině srpna nabídnete dvě reprízy divákům na zámku Hrubá Skála…

Každé venkovní představení je pro nás výzvou, jak maximálně využít prostředí každého místa a vtáhnout diváka do tohoto příběhu. Venkovní scény jsou nejen pro nás, ale i pro diváky unikátní, neboť dané místo je zároveň kulisou.

Jak se těšíte na prázdninová uvedení?

Představení hrajeme velmi rádi, každé je pro nás velkým zážitkem a potěšením, a o to víc nás těší, že můžeme hrát v samém srdci Českého ráje – na zámku, který vybízí k takovým příběhům, jako je Noc na Karlštejně.

Foto: Divadelní spolek J. K. Tyl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!