Studio Hrdinů uvede hru inspirovanou romány Eleny Ferrante

Studio Hrdinů uvede hru inspirovanou romány Eleny Ferrante 

Kvůli nucené přestávce chystá pražské Studio Hrdinů premiéru inscenace Ferrante Club až v závěru aktuální sezóny, a to v pátek 12. června. Režisérky vycházely z tetralogie Geniální přítelkyně italské autorky s neznámou identitou, kterou představují nikoli ve formě divadelní adaptace, ale širšího kontextu fenoménu okolo románů.

Česko-polská režisérská dvojice Iga Gańczarczyk a Magda Jiřička Stojowska uvedou svou připravovanou hru Ferrante Club kvůli koronavirové pandemii o čtvrt roku později. Při psaní se inspirovali čtyřdílným souborem Geniální přítelkyně spisovatelky s pseudonymem Elena Ferrante, jejíž totožnost je dodnes zahalena tajemstvím.

Italská autorka v románech reflektuje socioekonomický status žen, domácí násilí, různé aspekty mateřství či výchovu dívek. Titulní hrdinky série Elena a Lila jsou přítelkyně i rivalky, které se i přes nepřízeň osudu snaží bojovat za vlastní sny a vyrovnat se s rodinným původem.

Scénář nové inscenace se skládá z útržků z prózy, které v anketě vybraly sami čtenáři a čtenářky jako nejvýraznější a zároveň nejvýraznější. Tvůrkyně hry je zasazují do kontextu současné situace žen v Česku a Polsku. V hlavních rolích se objeví Halka Třešňáková, Milada Vyhnálková, Julie Goetzová a Johana Schmidtmajerová.

Režisérka Iga Gańczarcyk dříve pracovala jako dramaturgyně po boku předních polských režisérů jako Agnieszky Holland nebo Anny Smolar. Nad projektem Ferrante Club se setkala s režisérkou adramaturgyní Magdou Jiřičkou Stojowskou, jež přes deset let žije v České republice. dodává. Téma emancipace žen tandem zajímá v průsečíku tří perspektiv: osobních příběhů, sociokulturních podmínek a literárních modelů.

Hra bude mít premiéru 12. června, nejbližší reprízy se uskuteční 14. a 15. června a v následující sezóně 27. října letošního roku.

Foto: Luxor

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!