Klasika West Side Story včera zahájila Projekt 100

Klasika West Side Story včera zahájila Projekt 100 

Projekt 100 vznikal v roce 1995 v  situaci, která se podstatně lišila od té dnešní – distribuce nenabízela alternativu artových a klasických filmů, neexistoval trh s DVD, legální ani nelegální stahování filmů z internetu a ze strany diváků stále panoval velký hlad po klasických a artových filmech. Na počátku stál nikdy nenaplněný a nenaplnitelný soubor kanonických filmů, které měly být postupně uváděny do distribuce.  Letos už 18. ročník přehlídky, která mezitím zdomácněla ve filmových klubech po celé republice, na sebe ale letos bere novou podobu.

„Nová verze Projektu 100, která je připravena pro rok 2012, vychází především z proměny distribučních systémů a strategií v posledních letech, změny v technických možnostech distribuce (drtivý nástup digitálních kopií a postupný konec 35mm kopií)",  vysvětluje Jan Jílek, hlavní dramaturg Projektu 100.

„Cílem nově postaveného P100 je zachovat dobře zavedenou značku pro uvádění klasických filmů do kin a zároveň pod touto značkou distribuovat klasické filmy průběžně a systémově každý rok. Opouštíme přitom podobu dosavadní kolekce ve prospěch jednotlivých premiér, jimž je možno věnovat větší propagační pozornost a učinit z jejich uvedení „filmovou událost“. Nový P100 bude obsahovat čtyři distribuční bloky, které budou mapovat klíčové oblasti klasických filmů, přičemž každý z těchto bloků bude rok co rok pravidelně uváděn v jednom konkrétním měsíci.“ dodává Iva Hejlíčková, programová ředitelka.

Základní schéma inovovaného Projektu 100 tak bude vypadat následovně:

Leden: americká klasika

Březen: evropská klasika

Květen: kultovní filmy 90. let (které bude možné promítat i  v letních kinech)

Červenec: česká klasika (restaurovaná kopie klasického díla českého filmu, propojená s retrospektivou na Letní filmové škole)

Záměrem takto postaveného Projektu 100 je nejen jeho celkové zpřehlednění pro odbornou i širokou veřejnost, ale také vytvoření soustavné a trvalé platformy pro kinodistribuci klasických filmů, která bude v českém kontextu ojedinělá.

V pražské Lucerně včera zahájil letošní Projekt 100 klasický americký muzikál West Side Story (Robert Wise, Jerome Robbins, 1961) a zážitek technicolorových barev na velkém plátně potvrdil, že digitalizace a nové uvádění takových kinematografických klenotů má rozhodně smysl.  Evropskou klasiku zastoupí v březnu film Bohémský život (Aki Kaurismäki, 1992), v květnu v rámci kultovních filmů 90. let bude uveden snímek Trainspotting (Danny Boyle, 1996) a v červenci během Letní filmové školy 2012 digitalizovaný klasický český film – s největší pravděpodobností Sedmikrásky Věry Chytilové, ale také to může být nějaké úplně jiné překvapení.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!