Hudební novinky, týden #11: a cappella, basáci i ceny Žebřík

Hudební novinky, týden #11: a cappella, basáci i ceny Žebřík 

S příchodem jara vzkvétá dál i hudební scéna u nás. Tento týden si můžete vybrat třeba z a cappella amerických Home Free, jazzových koncertů včetně basového festivalu v Jazz Docku, rockových i dalších akcí. V pátek se pak budou vyhlašovat ceny Žebřík.

Vokální skupina Home Free

Home Free, to je soulad pěti amerických zpěváků v a cappella aranžmá různých písní. Při poslední české návštěvě vyprodali Home Free klub Futurum, proto se tentokrát přesunuli do sálu většího – Lucerna Music Baru. Tam v pondělí 9. března představí mimo jiné i své nejnovější album z léta, pojmenované Dive Bar Saints. Jako speciálního hosta si před svůj koncert pozvali mladého country muzikanta Cashe Campbella.

Úterní jazz v Brně i Praze

V úterý si Brňané mohou zajít na jazzový koncert Američanky Marianne Solivanové do komorního prostředí Staré pekárny. Zpěvačku, odjakživa inspirovanou Ellou Fitzgeraldovou, doprovodí americký klavírista Walter Fischbacher, český kontrabasista Petr Dvorský a německý bubeník Ulf Stricker.

Ani v Praze se v úterý jazzem šetřit nebude – kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák v Jazz Docku pokřtí své nové album Hard To Understand. Pětinásobný držitel ceny Anděl v kategorii Jazz & Blues v něm navazuje na předchozí desku Early Music. Inspiraci pro nové skladby nachází zejména ve středověké hudbě. V Jazz Docku vystoupí se svým kvintetem. Jeho souhru dokresluje i sdílená otevřenost k různým stylům, komorní atmosféra a zároveň strhující energie.

Honzák se tím navíc krásně začlení do začátku programu festivalu BASS DAYS, který do Jazz Docku přiveze hvězdy basové kytary a kontrabasu z celého světa. 

Xavier Baumaxa na podporu Kasáren Karlín

V souvislosti s rozdmýchanou debatou o budoucnosti Kasáren Karlín v Praze se tuto středu chystá speciální událost. Dosavadní provozovatelé tohoto kulturního prostoru chtějí poděkovat všem svým podporovatelům mimořádným koncertem. Ten tam odehraje litvínovský písničkář s talentem na slovní hříčky Xavier Baumaxa. Na afterparty pak diváky bude bavit 90s DJ Dušan. Poselství akce je jasné: poslat světu vzkaz, že Kasárna Karlín mají nadále patřit veřejnosti. Vstupné na koncert je dobrovolné a podle počasí se uskuteční buď na nádvoří, nebo uvnitř v sále.

Popové hity v chorálovém hávu

Ve čtvrtek i v pátek se pražské Kongresové centrum zaplní chorálem. Oblíbené uskupení Gregorian tam předvede své jedinečné provedení popových a rockových hitů v chorálovém aranžmá. Nebudou chybět ani mnišská roucha, čistý zpěv a efekty. Pořadatelé slibují, že to vše dohromady je zárukou silného zážitku pro každého diváka. Gregorian na tomto turné slaví už 20. výročí, takže to nejsou žádní nováčci a něco pravdy na tom tedy nejspíš bude.

Horkýže Slíže v Brně

Oblíbená punk-rocková formace ze Slovenska Horkýže Slíže dorazí ve čtvrtek do Brna. Na Flédě odstartují naplno turné po českých a slovenských městech. Zazní tam průřez kompletní tvorbou kapely, která je na hudební scéně už osmnáctým rokem. Chybět nebudou ale ani novinky jako singl Keď budeš na compe.

Kdo vyleze na Žebříku nejvýš?

V pátek se budou v plzeňském Depo2015 vyhlašovat hudební a filmové ceny Žebřík. Udílení cen nejlepším interpretům i filmovým osobnostem bude moderovat dvojice Jakub Kohák a Iva Pazderková. Během večera vystoupí třeba skupina Monkey Business, Michal Prokop & Framus Five a další. Co se týče nominací, po lednovém hlasování veřejnosti jich nejvíc získala skupina Lucie. Mezi nominovanými ale najdeme i Tomáše Kluse, Barboru Polákovou, Mydy Rabycad, Dymytry, Lenny či Mandrage

Foto: Taste of Country

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!