Vliv korporací a technologií na naše životy očima šesti současných umělců ukazuje Pragovka

Vliv korporací a technologií na naše životy očima šesti současných umělců ukazuje Pragovka 

Pragovka Gallery v kolektivním výstavním projektu Corporate Bodies představuje díla šesti absolventů a studentů hamburské školy HFBK (Hochschule für Bildende Kunst). Autoři byli vybráni na základě snahy kurátora představit širokou škálu přístupů k současné umělecké tvorbě.

Už samotný název výstavy Corporate Bodies poodhaluje leitmotiv celého projektu. Zaměřuje se na vliv, jaký mají na současný lidský život velké korporace a technologie. Odlidštění, kontrast mizení přírody proti západnímu kapitalismu jsou témata odrážející se tvorbou šestice autorů.

Naše těla procházejí procesem pozvolné a řízené těžby biologických informací a jejich následného kapitálového zhodnocení, Stáváme se hostiteli v parazitickém světě obřích technologických korporací, které, zdokonalovány umělou inteligencí a poháněny palivem marketingu, nasávají data z našich tělesných schránek a proměňují je v nekonečný zdroj zisku," uvedl kurátor výstavy Ján Gajdušek. 

Z výstavy Corporate Bodies. Foto: Marcel Rozhoň

Klíčem k výběru autorů bylo soustředění se na multimediální prezentaci. Na přehlídce je tak k vidění tvorba Judith Kisner, jež ve svých obrazech spojuje malbu, kresbu a koláž. Autorka textilních objektů Laura Franzmann vystavenými pracemi odkazuje k primitivním rituálním maskám.

Marvin Moises Almaraz Dosal ve svém díle kritizuje mocenské vztahy zakotvené v současné společnosti, a to prostřednictvím plastik. Gosha Steinhauer zkoumá například skrze videoinstalaci vztah pozorovatele a pozorovaného a jejich vzájemné interakce.

Gesa Troch poukazuje na možnosti nových syntetických materiálů, Gabriela Těthalová oproti tomu pracuje s tradiční technikou malby a kresby, zároveň tvoří díla ze syntetických materiálů a vzájemně obě techniky propojuje koláží.

Z výstavy Corporate Bodies. Foto: Marcel Rozhoň

Corporate Bodies jsou v Pragovce v pražských Vysočanech přístupné do 23. března. Dernisáž doprovodí závěrečná performance v podání dvou z vystavujících autorů – Marvina Moisese Almaraze Dosala a Gesy Troch.

Foto: Marcel Rozhoň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Pragovka Art District nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!