Mistr etikety v Brně

Mistr etikety v Brně90%

V knihkupectví Barvič a Novotný v Brně (ulice Česká) proběhla ve středu 16. 11. v 16 hodin beseda a autogramiáda knihy Komiksová etiketa mistra etikety a společenského chování Ladislava Špačka.

I přes svůj plný diář se dostavil a věnoval všem přítomným maximum pozornosti a času. Před zahájením programu se pohyboval po prodejně jako běžný zákazník, prohlížel si knihy a věnoval svůj podpis několika nedočkavcům. Účast publika sice nemohu označit jako masovou, ale o to byla atmosféra přátelštěji a příjemněji naladěna.

V úvodu se Ladislav Špaček věnoval důvodům vzniku knihy - knih o etiketě tohoto autora vyšlo sice mnoho, ale tato představuje díky ilustracím snadnou cestu k nenásilnému vštěpení zásad slušného chování již od mladého věku. Tím samozřejmě nechci říci, že by se jednalo pouze o knihu pro mladé. Dle mého názoru je určena pro všechny věkové kategorie.

Popsal také rozdíly mezi napsáním svých „klasických“ knih a komiksovou knihou. K vytvoření komiksové knihy však nestačí jen teoretická i praktická znalost etikety, ale je potřeba, aby zásady společenského chování ztvárnil někdo graficky. Vznikl tedy tým Špaček - Urbánek (tvořený dvěma odlišnými osobnostmi). Každá ilustrace v Komiksové etiketě mladého výtvarníka Lukáše Urbánka byla pečlivě zkontrolována samotným mistrem. Během představení knihy zmínil autor významné státníky jako Barracka Obamu či Alžbětu II., pochválil vkus v oblékání expremiérů Topolánka a Špidly. Následovala řada praktických příkladů, kterými nás autor přesvědčil, že etiketu nepotřebujeme znát jen ve vyšších společenských kruzích, ale i v běžném životě.

Po skončení besedy následovala autogramiáda nejen knihy nejnovější, ale řada žadatelů o autogram si přinesla i knihy dříve vydané.

Svým projevem Ladislav Špaček dokázal, že zdvořilé a elegantní vystupování nepoužívá jen v televizi a svých knihách.

Fotografie: Tomáš Trkan

Děkuji panu Ladislavu Špačkovi za laskavé svolení ke zveřejnění přiložených fotografií.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mistr etikety v BrněMistr etikety v Brně
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!