Galegion. Utopická města a nové metody urbanismu představuje DOX

Galegion. Utopická města a nové metody urbanismu představuje DOX 

Centrum současného umění DOX představuje výzkumný projekt studentů z ateliérů Petra Hájka na Fakultě architektury ČVUT v Praze a Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Projekt vzniká již deset let a zabývá se hledáním nových metod urbanismu, které prověřuje v konkrétních (a velmi neobvyklých) lokalitách.

Ptáte se, co se skrývá pod zvláštním slovem galegion? Jde o termín, který vytvořil matematik a filozof Ivan Havel spojením slov archiv, muzeum a galerie v souvislosti s jedním z projektů, který byl pojmenován právě Galegion. Stejně se poté autoři rozhodli pojmenovat i celou výstavu – Galegion: Utopické město

Město na kolejích. Foto: archiv DOX

Petr Hájek působí jako profesor na Fakultě architektury ČVUT. Mezi jeho poslední projekty patří například rekonstrukce vodárenské věže v Praze 7 nebo rozšíření Centra DOX o multifunkční sál DOX+. V roce 2018 byl oceněn titulem Architekt roku.

Jako pedagog dává u svých studentů největší důraz na kreativní myšlení, protože to jako jediné nakonec zůstává a je nejvíce ceněno. Projekty díky tomu čerpají i z jiných oborů, než je architektura, a také do nich zasahují – například román Miloše Urbana s názvem Urbo Kune se odehrává v jednom z vystavených utopických měst. 

Celkem je v Centru DOX k vidění devět projektů neboli utopických měst. Jedná se o urbanistické "výzvy", kdy byly vybrány například (dostatečně) nevyužité objekty nebo čtvrti a zde navrženy zcela soběstačná "města ve městě" s vlastními fungujícími nemocnicemi, elektrárnami a obydlími. Důležité u všech projektů bylo co nejvíce zachovat původní prostředí, odhalit jeho nevýhody a udělat z nich výhody.

Topografické lázně. Foto: archiv DOX

Jedním z nejzajímavějších projektů je bezpochyby drážďanské Město na kolejích, jež je postaveno na železničním překladišti s využitím stále sloužící kolejové infrastruktury. Budovy jsou pojízdné, mohou být spojovány a rozdělovány nebo dokonce přesouvány podle potřeby. 

Dalším z pozoruhodných projektů je město a základna postavená v měsíčním kráteru Shackleton – jde o kráter na jižním pólu měsíce, kde se pravděpodobně nachází zmrzlá voda. U tohoto projektu byl největším problémem materiál – přivézt na Měsíc vlastní materiál ze Země by bylo příliš nákladné, a tak studenti museli pracovat s alternativou – měsíční horninou nebo právě zmrzlou vodou (a stavbou iglů). Hypoteticky jde o základnu pro trvalý pobyt člověka.

Další výzvou byla gravitace. Bylo potřeba vymyslet zařízení, které by simulovalo zemskou gravitaci, aby zde mohla být postavena alternativa nemocnice a prováděny operace.

Ostrov Adriaport. Foto: archiv DOX

Velmi inspirativní jsou ale všechny vystavené projekty, přece jen je na nich vidět desetiletí práce. Mimo jiné například projekt Adriaport – ostrov z vytěženého materiálu z 400 kilometrů dlouhého tunelu z Českých Budějovic k Jaderskému moři, na který vznikly plány již v sedmdesátých letech.

Výstavu rozhodně stojí za to navštívit. Učinit tak můžete až do 25. května. 

Foto: archiv DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!