Spolek českých dokumentárních fotografů 400 ASA vystavuje v pražském Domě fotografie

Spolek českých dokumentárních fotografů 400 ASA vystavuje v pražském Domě fotografie 

Vcelku nově založený spolek fotografů 400 ASA čítá sedm českých fotografů. Tentokrát uvidíte práci pouze šesti z nich, tvorba Tomkiho Němce zastoupena není. Výstava nese název Prostě dokument a najdete ji v Domě fotografie v Praze. Jako host byl na výstavu přizván i člen agentury Magnum Photos, italský fotožurnalista Paolo Pellegrin.

Kvůli přehlcení obrazy, ke kterému v této době díky televizi a hlavně internetu dochází, přichází (nejen) fotografové o výjimečnost při zachycování různých podob světa, a tak jim nezbývá než nahlédnout za tenkou slupku internetové povrchnosti a snažit se jít hlouběji. Proto se spolek 400 ASA rozhodl snažit se dokumentární fotografii budovat větší prestiž a ukazovat onu hloubku. 

Antonín Kratochvíl, Rwanda, 2017, 400 ASA. Foto: archiv GHMP

Sami o sobě členi 400 ASA říkají, že nesledují módní trendy, ale jsou spíše konzervativní a ctí klasické hodnoty fotografie. Zároveň má ale každý z autorů svůj osobitý styl. Spolek byl založen mimo jiné za účelem rozvoje tradičního českého dokumentu a jeho obrazovosti. 

“Svým spojením chceme posílit nejen vlastní práci a vybudovat prestiž spolkové značky 400 ASA, ale rádi bychom přispěli k renesanci zájmu o dokumentární fotografii vůbec.”  

Výstava je rozdělená do sedmi části, podle počtu vystavujících fotografů. V druhém patře uvidíte krátké video složené z vystavených fotek každého člena 400 ASA (ve videu uvidíte i pár fotek navíc) a delší dokument s názvem Hranice (Borderlines) od Paola Pellegrina. 

Alžběta Jungrová, Světlušky, 2018, 400 ASA. Foto: archiv GHMP

Karel Cudlín vystavuje fotografie zěmědělských dělníků, Jan Dobrovský fotografie z azylového domova pro matky, Alžběta Jungrová dokumentuje život v ženské věznici, Antonín Kratochvíl dovezl fotografie zachycující Rwandu, Jan Mihaliček zobrazuje život ve východním Slovensku, Martin Wágner vystavuje fotografie dokumentující hledání fosílií a Paolo Pellegrin se zaměřuje na USA a témata chudoby, rasy, zločinu a drog.  

Výstava trvá až do 3. května 2020. 

Jan Dobrovský, 400 ASA, Azylový domov pro matky s dětmi v severních Čechách, 2019. Foto: archiv GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům fotografie nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!