Zimní hrady a zámky 2020: příběhy lásky, masopustní pochoutky i pravé tropy

Zimní hrady a zámky 2020: příběhy lásky, masopustní pochoutky i pravé tropy 

Do zahájení hradozámecké sezóny je sice ještě daleko, s návštěvou vašich oblíbených památek ale na jaro rozhodně čekat nemusíte. Mnohé z nich jsou totiž otevřené celoročně, jiné si na zimní měsíce připravily speciální trasy a doprovodné programy.

Loučeň

do neděle 1. března můžete na zámku Loučeň prožít Příběh lásky. Tak se totiž jmenují speciální únorové prohlídky, při kterých vás princ Erich provede příběhem bouřlivé a naplněné lásky svých rodičů knížete Alexandra a kněžny Marie Thurn-Taxis i dalších členů rodiny. A láskou se bude prohlídka zabývat i v jejích dalších podobách – mateřské, prarodičovské, k vlasti, k hudbě, k umění či ke svým kořenům. 

Odhalíte její symboly a specifické projevy v různých zemích a poznávat ji budete doslova všemi smysly. Zazní tóny hudby i zamilované verše, ucítíte příjemnou vůni a ochutnáte skvělou čokoládovou pralinku. Prohlídky probíhají o víkendech od 11 do 16 hodin, ve všední dny pouze od 12 hodin (3. - 7. 2. a 17. - 28. 2.). Doporučena je rezervace, vstupné 150 Kč ve všední dny a 180 Kč o víkendech.

O sobotách se můžete navíc od 18 hodin přenést spolu s knížecím párem Marií a Alexandrem do roku 1925 a okamžiku, kdy se zámek připravuje na nadcházející oslavu jejich zlaté svatby

Lednice

Od února se o sobotách a nedělích otevírá i I. prohlídkový okruh zámku Lednice, který vás provede zdejšími nádhernými reprezentačními sály. Navštívíte například lovecký salonek, koupelnu, modrý pokoj, dámskou ložnici, čínský pokoj a kabinet, rytířský sál, jídelnu, knihovnu, tyrkysový společenský sál či modrý taneční sál. Otevřeno je od 10 do 16 hodin, vstupné 210/150 Kč.

Navštívit ale můžete i zdejší palmový skleník, kde si i v zimních měsících užijete pravé tropy a krásu subtropických a tropických rostlin. Právě teď zde rozkvétají například orchidee či anturie. Vstupné 80/60 Kč.

Zámecký skleník v Lednici. Foto: archiv NPÚ

Konopiště

První letošní prohlídka zámku Konopiště se koná již 25. února od 18 hodin a rozhodně nebude ledajaká. Připomene totiž podivuhodný život geniálního vojevůdce a majitele zdejšího panství Albrechta z Valdštejna a to přesně na výročí jeho zavraždění v Chebu. Večerní a trochu tajemná prohlídka povede běžně nepřístupnými prostory. Poté se Konopiště až do 28. března opět uzavře. Vstupné na prohlídku činí 320 Kč, nutná je předchozí rezervace. 

Křivoklát

Jste-li fandy historických kostýmů a hradů, zamiřte 29. února na Křivoklát. Od 20 hodin zde proběhne V. Setkání přátel hradu Křivoklát s hudbou, tancem a přátelskou besedou. V prostorách bývalé spilky zahraje k tanci i k poslechu kapela Flumen a moravská cimbálovka Mládí z Čejče. Dresscode: historický kostým, lidový kroj nebo společenský oděv. Vstupné 200 Kč.

V únoru i březnu je navíc o víkendech od 12 do 15 hodin otevřen i I. prohlídkový okruh, který vás zavede na II. hradní nádvoří, do Stříbrnice, Augustova vězení, hladomorny, kaple, malého Rytířského a velkého Královského sálu, knihovny, obrazárny či hradního fürstenberského muzea. Vstupné 200/140 Kč.

Hrad Křivoklát. Foto: archiv NPÚ

Šternberk

7. března zahajuje letošní návštěvnickou sezónu moravský hrad Šternberk a vybrat si budete moci hned ze dvou okruhů. Prohlídky okruhu Liechtensteinské sbírky budou vycházet v 10, 12 a ve 14 hodin, na mimořádný technický okruh Od kuchyně po půdu se můžete vydat v 11 a ve 13 hodin. 

Všechny prohlídky budou navíc zakončeny v Liechtensteinské kuchyni, kde můžete ochutnat masopustní pokrmy připravené podle tradičních receptur. Vstupné na 1. okruh činí 150 Kč/110 Kč, na technický okruh 130 Kč/90 Kč. Další prohlídky hradu se uskuteční o březnových sobotách a nedělích.

Úvodní foto: zámek Lednice, archiv NPÚ 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!