Kanada, ženský svět i VR kino. Festival Prague Shorts opět láká na ty nejzajímavější krátké filmy

Kanada, ženský svět i VR kino. Festival Prague Shorts opět láká na ty nejzajímavější krátké filmy  

Již 15. ročník Festivalu krátkých filmu Praha Prague Shorts nabídne od 22. do 26. ledna to nejlepší z nejnovější světové produkce, nejzajímavější filmy českých tvůrců, půlnoční program plný netradičních snímků i průvodců, program pro děti i vizuální experimenty.

Návštěvníky kin Světozor, Pilotů, Aero a Oko čekají nejlepší kanadské krátké snímky posledních let, výlet do světa žen, VR kino či divoká projížďka na skejtech. Prague Short pořádají organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

„Festival krátkých filmů Praha, Prague Shorts, kterému s nadsázkou říkáme ‚pražské šortky‘, se letos koná již po patnácté. Před těmi patnácti roky jsme zvážili, že během velmi bohatého programu karlovarského festivalu opravdu nedokážeme představit všechno, co bychom chtěli,“ vysvětluje prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška, „zároveň jsme věděli, že existuje zajímavá nabídka krátkých filmů, o nichž se mezi diváky tolik neví. A z toho vzešel nápad uspořádat sesterský festival zaměřený právě na krátkometrážní tvorbu. Diváci si za tu dobu Šortky oblíbili a z festivalu se stala skvělá tradice.“

V Mezinárodní soutěži budou moci návštěvníci zhlédnout 25 filmů nejrůznějších žánrů. Některé z nich mají již na svém kontě několik prestižních cen, jiné jsou úplnými novinkami. Většinu ale spojuje zvýšená hladina humoru a neobvyklé náměty. Divácky nejlákavější snímky napříč programovými sekcemi nabídne zahajovací program v Bio Oko, který se uskuteční ve středu 22. ledna od 20 hodin.

Ve dnech od 23. do 25. ledna pak proběhne v Národní technické knihovně VR kino, v rámci něhož budou moci zájemci zdarma zažít novou formu filmového zážitku ve virtuální realitě. Programová sekce Země mezi moři nabídne nejlepší kanadské krátké snímky posledních patnácti let. Mezi nimi nebude chybět cenami ověnčená temná groteska Další patro Dennise Villeneuvea či Šelma Jeremyho Comteho, festivalově suverénně nejúspěšnější kanadský krátký film poslední doby.

Jak vypadá posmrtný život kosmonauta a jaké je to si uspořádat pohřeb ještě za živa? Na to odpoví snímky ze sekce Prach prachu. Na filmy, které napsaly a natočily ženy, se pak zaměří program Naprosto úžasná. Fenomén skejťáků přiblíží pásmo Frontside/Backside, které samozřejmě neopomene ani příspěvek od Spikea Jonzeho, legendy skatevideí. I letos se fanoušci dočkají i populární Brutal Relax Show, tradiční sekce LABO i programu pro ty nejmenší návštěvníky.

Návštěvníci kina a filmoví fanoušci mohou rozhodnout i o divácké ceně MALL TV. Osm nominovaných snímků si mohou zdarma přehrát přímo na webových stránkách.

FotFoto: Festival krátkých filmů, archiv

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!