Drama Dokonalá lež přináší už méně dokonalou hru na kočku s myší, kterou nedokáží zachránit ani oscaroví herci

Drama Dokonalá lež přináší už méně dokonalou hru na kočku s myší, kterou nedokáží zachránit ani oscaroví herci 60%

Nový kriminální thriller Dokonalá lež od režiséra Billa Condona (Kráska a zvíře) v hlavních rolích s Ianem McKellenem a Helen Mirren vypráví příběh podvodníka Roye Courtnayho, který pomocí internetové seznamky vyhledává a obírá o peníze své oběti. Tentokrát si vyhlédl nedávno ovdovělou Betty McLeish a její miliony. Roy ale netuší, že zdánlivě jednoduchý podvod může nakonec přejít v něco mnohem většího. Snímek postavený na geniálních hercích a neustále sílícím napětí sice na chvilku oslní, ale díky příliš zamotanému ději a podivnému střídání žánrů nakonec spíše zklame.

Internetová seznamka. Místo, kde si lidé mohou hrát na někoho úplně jiného. Šarmantní podvodník Roy Courtnay (Ian McKellen) se v tomto světě cítí jako ryba ve vodě. Lhaní a podvádění je jeho základní způsob života. Jakmile se přes seznamku seznámí s bohatou vdovou Betty McLeish (Helen Mirren), adrenalin mu okamžitě stoupne do těla a pohodlně se vpasuje do jejího příměstského životného stylu zabaleného do pastelových barev. Všechno se zdá až příliš jednoduché a možná se za tím vším skrývá ještě něco tajemnějšího.

Úplně poprvé ve své kariéře se ve filmu potkali geniální herec Ian McKellen a jeho o pár let mladší kolegyně Helen Mirren. Tito držitelé šlechtického titulu jsou nejenom hlavními tahouny filmu, ale také důvodem, proč na film mnozí diváci přišli. Jejich vzájemná chemie na plátně působí naprosto fantasticky a zcela přirozeně. Krásně se doplňují, což je až k nevíře.

Bohužel ani tyto dvě legendy nedokáží zakrýt fakt, že snímek není ani v nejmenším dokonalý. Samotný příběh místy nedává smysl, je velmi nesmyslně a chaoticky vystavěný, což mu dodává efekt odbytosti. Velmi pomalé odkrývání děje sice ze začátku funguje, ale postupem času se vše slévá v jedno velké "proč?"

Celkové vyústění děje působí, jako by si ho scenárista Jeffrey Hatcher jen tak vycucal z prstu a vůbec nad ním nepřemýšlel. Snímek se snaží všemi různými směry podobat Zmizelé či Dívce ve vlaku, ale stejně jako u Jo Nesbøva Sněhuláka atmosféra postupem času přestává fungovat, a to především díky překombinovanému scénáři.

Vedlejší postavy jako kamarád Roye Vincent (Jim Carter) či synovec Betty Stephen (Russell Tovey) sice do příběhu zapadají dobře, ale vlastně máte pocit, jako by tam vůbec nebyly. Točí se kolem hlavních postav v nekonečných kruzích zbytečnosti, což je opravdu škoda.

Celkově se jedná o snímek plný nesmyslných zvratů, střídání žánrů, ale na druhou stranu úžasných hereckých výkonů a zajímavého, byť překombinovaného příběhu. Dokonalá lež má možná sice dokonalé herecké obsazení a oscarového režiséra, ale ani to nezbrání tomu, abychom nakonec byli naprosto dokonale zklamaní.

foto: IMDB

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Dokonalá lež

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!