Inspirujeme se československým designem šedesátých let, říká designér hraček Vojmír Křupka z MonTovárny

Inspirujeme se československým designem šedesátých let, říká designér hraček Vojmír Křupka z MonTovárny 

V moravské obci Mostkovice nedaleko Prostějova funguje více než rok malá dílna zvaná MonTovárna, kde vznikají ručně vyráběné dřevěné hračky. Design jejích kousků vymýšlí Vojmír Křupka, který výrobky představí na Czech Design Week v Kongresovém centru Praha od 12. do 15. prosince.

Co znamená název MonTovárna?

Před časem jsem manželce slíbil, že z ní jednou udělám paní továrníkovou. Vyřešil jsem to šalamounsky a vymyslel MonTovárnu. Jsme sice minifabrikou bez zaměstnanců, jen s pár spolupracovníky, ale já se tvářím, že jsem svůj slib splnil.

V dílně ručně vyrábíte dětské hračky ze dřeva. Jak se tento nápad zrodil?

Před lety jsem studoval design hraček v ateliéru skvělého sochaře Radana Pantůčka na Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Nikdo z mých kamarádů a spolužáků hračkářů se však neodhodlal v oboru zůstat. Původně jsem se k tomu neměl ani já, ale pak jsem vyženil plně vybavenou dřevomodelářskou dílnu a vše do sebe rázem krásně zapadlo. Takovou příležitost jsem nemohl nechat ležet ladem.

Z projektu Rodina. Foto: archiv MonTovárny

V dnešní době přehlcené komoditami je pro lokální výrobky stále obtížnější prosadit se na trhu. Čím jsou vaše produkty výjimečné?

Naprosto všechno, co vytváříme, vyrábíme ručně. Nepoužíváme žádné automaty, nenecháme si nic vozit z Číny. Každý dílek projde rukama řemeslníka minimálně desetkrát, než získá výslednou podobu. A díky tomu se nám daří pouštět do světa téměř dokonalé kousky. Dokonce musíme čas od času nechat na hračce drobnou nedokonalost jako připomínku toho, že ji nevyrobil stroj, ale člověk.

Vaše hračky působí tak trochu jako z minulého století. Kde jste čerpal inspiraci pro jejich design?

Maličko se ostýcháme hlásit se k československé hračkářské tradici – ne snad proto, že bychom v ní nechtěli pokračovat a dál ji rozvíjet, ale jsme si vědomi velikého závazku, který je s tím spojen. Design legendárních dřevěných hraček dvacátého století však máme skrytý někde v podvědomí a chtě nechtě jsou jím naše návrhy ovlivněny. Barevnost a některé vzory jsou pak vědomě inspirovány československým designem šedesátých let.

Autíčka z projektu Pneuservis. Foto: archiv MonTovárny

Jaké materiály používáte?

Jak se ukázalo, rok trvající experimenty s různými druhy dřeva byly sice zábavné, ale nepodařilo se nám najít lepší materiál než v hračkářském průmyslu po staletí používané bukové dřevo. Nakupujeme ho na nedaleké pile. I barvy, které používáme, se vyrábí na Moravě. Všechny materiály mají samozřejmě veškeré atesty potřebné k získání certifikátu, který potvrzuje bezpečnost našich hraček.

Rozjeli jste zatím čtyři projekty a nyní chystáte nový s názvem Mozaika. Co o něm můžete prozradit?

Nedávno jsem našel staré soustružené vázy, které vyráběl můj děda. Ze slepených kousků různých dřev vznikla opracováním krásná kresba. Podobný postup bychom rádi využili právě u naší chystané řady hraček, jejíž výrobu plánujeme spustit na jaře.

Skládačka Robot, která nemá žádná omezení. Foto: archiv MonTovárny

Výrobky představíte na prosincovém Czech Design Week v Praze. Kde jinde si můžou zájemci vaše díla prohlédnout?

Czech Design Week je první velká přehlídka, které se účastníme. Přestože projekt MonTovárny jede přes rok, s prodejem začínáme až v těchto dnech. Ještě do Vánoc se naše hračky objeví v několika kamenných obchodech a také na internetové platformě YUY. A v lednu se chystáme spustit vlastní e-shop.

Titulní foto: archiv Vojmíra Křupky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!