Pozorovatel všednosti i zásadních událostí. Muzeum hlavního města Prahy představuje Jovana Dezorta

Pozorovatel všednosti i zásadních událostí. Muzeum hlavního města Prahy představuje Jovana Dezorta 

Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo u příležitosti osmdesátých pátých narozenin známého českého fotografa Jovana Dezorta výstavu s výběrem jeho 130 prací za poslední více než půlstoletí.

Autor, který letos 27. listopadu oslaví významné životní jubileum, pracoval až do poloviny osmdesátých let coby fotoreportér v ČTK nebo časopisech Vlasta a Svět v obrazech. Zabýval se mimo jiné příspěvky do kulturní rubriky či reportážemi z komunistických zemí. Ještě před sametovou revolucí se stal fotografem ve svobodném povolání, už předtím se ale kromě práce pro dobová média věnoval i momentkám z Prahy i venkova nebo zachycování historických okamžiků.

Z výstavy Objektivem fotografa Jovana Dezorta. Foto: Adam Skalník

Právě obyčejné situace ze života Čechoslováků od padesátých do sedmdesátých let a částečně i po pádu režimu jsou klíčovým námětem časově nechronologické výstavy, která je rozdělena tematicky na několik kapitol, přičemž nejrozsáhlejší je tato s názvem Praha a každodenní život.

Bez ohledu na to, zda jde právě o zachycování drobných výseků ze socialistické reality, odvážné záběry invaze v roce 1968 nebo portréty tehdejších prominentů, všechny fotografie působí velice autentickým a životným dojmem.

Postavy nechybí na většině prezentovaných autorových děl. Jsou to lidé z masa a kostí, kteří jako by žili svůj život mimo rámec fotografie. Jovan Dezort dle svých slov ke každému snímanému přistupoval jako k objektu – stejným způsobem pracoval s obrazem dělníka na poli v Židlochovicích, kde prožil dětství, i gymnastky Věry Čáslavské, a portrétovaní jsou si tak rovnocenní.

Přeplněná tramvaj, 60. léta. Foto © Jovan Dezort, archiv Muzea hl. m. Prahy

Jeho snímky nesou také historickou hodnotu. V některých případech záměrně, což se týká mimo jiné silné fotografie Dialog zobrazující dav osob, v jehož středu se rozhořčený občan snaží komunikovat se sovětským vojákem. Jiné nabyly významu až časem, například Procházka u Vltavy na Dvořákově nábřeží s patrným Stalinovým pomníkem na Letné nebo Karlův most za plného provozu, na němž se v době vzniku fotografie ještě proháněla auta.

Výstava potrvá v hlavní budově muzea na Florenci do 26. dubna 2020.

Výměna píchlé pneumatiky u krajnice vozovky, 1959. Foto © Jovan Dezort, archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!