#MuzeumJinak: Pražské Illusion Art Museum prověří vaše smysly

#MuzeumJinak: Pražské Illusion Art Museum prověří vaše smysly 

Vstoupíte-li do historického domu na Staroměstském náměstí, kde Illusion Art Museum sídlí, rázem se ocitnete ve světě iluzí. Vaše smysly prověří dvě patra plná optických klamů, iluzivních maleb, prostorových hříček i interaktivních exponátů, které spolehlivě zabaví nejen vaše děti, ale i vás.

Na návštěvu muzea si s sebou rozhodně nezapomeňte vzít fotoaparát nebo alespoň mobilní telefon. Fotit je zde nejen povoleno, ale dokonce doporučeno – řada atrakcí na vašich fotografiích doslova stojí. Každý exponát navíc disponuje vyznačením ideálního úhlu pohledu a vysvětlující tabulkou se stručným popisem a fotografií daného optického jevu.

Illusion Art Museum Prague. Foto: Andrea Morkusová

Hned po výstupu do prvního patra se na vás ze zdi vyřítí sám sv. Václav na koni. Až se mu budete vyhýbat, dejte si pozor na to, kam šlapete. Pod podlahou se totiž skrývá celý fantazijní svět… Ve vedlejší místnosti můžete na vlastní oči spatřit Leonardovu Poslední večeři. Ale i ta má háček – zvídaví návštěvníci tu bez ustání olupují zeď, aby ji mohli spatřit celou.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kdo má u vás doma navrch nebo kdo je tím pravým andělem? I to si lze v Illusion Art Museu prakticky vyzkoušet. Pokud si to zasloužíte, mohou vám tu narůst i opravdová křídla. Děti spolehlivě zabaví výměna účesů v zrcadlech nebo měnící se obličej na zdi. 

Illusion Art Museum Prague. Foto: Andrea Morkusová

V horním patře muzea na vás čeká iluzivní ztvárnění Pražské defenestrace. Snadno zde pořídíte fotografie, na nichž celý výjev nejen pozorujete, ale rovnou můžete jednoho z pánů z okna i trochu popostrčit. V sálech pak najdete ztvárnění osobností z předmětů, které je symbolizovaly. Čeká tu na vás Tomáš Baťa sestavený z cviček, Nikola Tesla z radiopřijímačů, malé dítě z hraček či Bohuslav Smetana z klavíru a hudebních nástrojů.

Illusion Art Museum Prague. Foto: Andrea Morkusová

Zaujmou vás i metalurgické obrazy vypalované ohněm na kovové desky, jejichž barvy se s každou změnou úhlu pohledu mění, a iluzivní perspektivní obrazy. Zavřete-li jedno oko, můžete se rázem ocitnout v nekonečných chodbách či u ubíhajícího venkovského plotu. 

Nechybí zde ani klasičtější motivy, jako je Karel IV. složený z umělých květin nebo Rudolf II. ze zeleniny (známý to obraz Giuseppe Arcimbolda). Před odchodem poklekněte před vznešenou princeznou z dávných dob… a kdo ví, budete-li toho hodni, možná vás pasuje i na rytíře.

Illusion Art Museum Prague. Foto: Tomáš Vojáček

Atmosféru muzea dokresluje i jeho poloha na Staroměstském náměstí. Sídlí totiž v historickém domě U Červené lišky ze 13. století přímo naproti Staroměstské radnici. Výhled na orloj tak bude při návštěvě muzea připoutávat váš pohled stejně často, jako hravé exponáty uvnitř místností. Ostatně architektuře, historii, událostem i pověstem spojeným s orlojem se věnují i informační panely umístěné přímo pod okny.

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Staroměstské náměstí

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!