Peter Strickland ušil Takové krásné šaty na míru sobě. Ale nikomu jinému úplně nesednou

Peter Strickland ušil Takové krásné šaty na míru sobě. Ale nikomu jinému úplně nesednou65%

To nevadí, že vás chtějí zabít, když to jsou "takové krásné šaty.." Po skončení snímku Petera Stricklanda zůstanou v divákově mysli vryté mnohé obrazy: hypnotičtí opraváři praček, erotické mytí módních figurín, nákladní výtah, vyrážky. Jednalo se o sofistikovanou kritiku konzumní společnosti nebo jen o vizuální jízdu naplněnou nesmyslnými zvrhlostmi ze které mrazí?

Nový film režiséra Petera Stricklanda přináší do českých kin vražedné šaty, hlavního hrdinu filmu In Fabric (v českém překladu Takové krásné šaty). Snímek nabízí pohled na několik majitelů tajemných červených šatů, na jejich životy před a po tom, co jim šaty protnuly cestu.

Děj snímku se odehrává ve zvláštním retro bezčasí ve světě, který je stejný jako ten náš jenom se speciálními pravidly a zákony. Režisér tak tvoří svíravou atmosféru plnou obscénních detailů. Trochu to připomíná atmosféru, který vytvořil Quentin Dupieux ve své Realitě nebo se kterou pracuje Yorgos Lanthimos (Humr, Špičák, Zabití posvátného jelena).

Stejně jako minulý snímek Petera Stricklanda Pestrobarvec Petrklíčový se Takové krásné šaty můžou pochlubit jedinečným vizuálním stylem, který je tentokrát založen na starých módních fotografiích, reklamách a na estetice přelomu 70. a 80. let.

Na Takové krásné šaty se lze dívat několika způsoby: Buď je možnost snažit se děj analyzovat, hledat v něm skrytý alegorický význam a zabývat se jeho symbolikou, což začíná během snímku postupně nudit - pochopitelně v závislosti na interpretační schopnosti diváka. Po skončení filmu se zdá, že sám autor si nebyl jist významem všech bizarních scén, které do Takových krásných šatů všil.

Zdaleka nejlepší divácký zážitek získáte pokud se naladíte na brakovost příběhu a budete si užívat módní přehlídku zvrhlých snů a snových zvrhlostí. Je dobré si přesto nepřestat všímat, jak film bravurně využívá tématiku konzumního módního světa a korporátu, kritizuje ji a s její pomocí tvoří těžko popsatelný, nepříjemný hororový zážitek.

Takové krásné šaty mají bohužel velký problém udržet stupňující tempo, kterým se může chlubit například výše zmíněná Realita. Scénář využívá obdobné neustálé cyklení a opakování motivů, ale film nedokáže pracovat s jejich gradací a tak se zbytečně táhne.

Snímek tak bohužel skončili někde na pomozí mezi symbolickou artovou podívanou a bizarním hororem. A tak ani filmovému intelektuálovi, ani fanouškovi podivných děsivých filmů Takové krásné šaty úplně nepadnou.

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Takové krásné šaty

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!