Svoboda, létání a sny. DOX vystavuje ilustrace a texty autorských knih Petra Síse

Svoboda, létání a sny. DOX vystavuje ilustrace a texty autorských knih Petra Síse 

V pražském Centru současného umění DOX zahajují podzimní sezónu. Výstava O létání a jiných snech mezinárodně uznávaného autora pro děti, ilustrátora a grafika Petra Síse představuje ilustrace i texty z jeho pěti knih. Příběhy se může návštěvník nechat pohltit do 20. ledna.

Petr Sís vytvořil 26 knih nejen pro děti a mládež, ilustroval více než 60 knih a natočil téměř tři desítky animovaných filmů. Centrum současného umění DOX nyní vystavuje ukázky z pěti Sísových knih. Návštěvníci nahlédnou do jeho zázračného vesmíru, světa dobrodružných putování, objevů a dalekých cest – skutečných i vysněných.

O létání a jiných snech – výstava obsahuje ilustrace a texty z jeho pěti oceňovaných autorských knih, v nichž se létání a sny prolínají s tématem vnitřní a vnější svobody. Tři tituly jsou zároveň autobiografickými příběhy, ve kterých se Petr Sís vrací do Prahy svého dětství.

Příběhy Sísových knih jsou téměř vždy o svobodě – o jejím hledání, ztrátě a především důležitosti. Svobodu jednotlivce nelze považovat za samozřejmost a tuto zásadní hodnotu je nutné připomínat nejen v době třicátého výročí sametové revoluce. Hrdinové jeho knih jsou dobrodruzi, snílci, odvážní vzduchoplavci, mořeplavci, cestovatelé – ti, kteří měli odvahu svobodně se rozhodovat, tvořit, snít i posouvat hranice lidského poznání.

Návštěvník se nechá okouzlit příběhem o naději z knihy Ptačí sněm, pohltit magickou Prahou z Tří zlatých klíčů nebo mrazivou atmosférou minulého režimu, již autor připomíná v knize Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou.

Z knihy Ptačí sněm. Foto: archiv DOX

Součástí výstavy  je prakticky neznámý soubor koláží s názvem Deníky či kresba a malba na zeď, kterou autor vytvořil přímo pro výstavu v DOXu. „Byla to pro mě úplně nová zkušenost, kreslit v takovém měřítku, a ještě na zeď. Moc mě těší, že takto mohu uvést návštěvníky do expozice a mít s touto velkorysou výstavou skutečně osobní kontakt,“ vysvětluje Petr Sís.

Soubor více než dvou desítek koláží vytvořených z cestovních dokladů, účtenek, pohlednic, exotických střípků a ilustrací, které vznikaly pro americké noviny a časopisy, byl po 21 let ukrytý v rodném domě Petra Síse na Malé Straně. Podle slov autora zachycuje „tajuplné představy o nedostupných místech z doby, kdy nebyl internet a všechno bylo možné“. Nechybí ani ukázky z připravovaného životopisného filmu Sny o toulavých kočkách v režii Davida Síse.

V posledních letech spolupracuje Petr Sís s mezinárodním programem Art for Amnesty organizace Amnesty International na sérii tapiserií, které jsou poctou především bojovníkům za lidská práva, jako byli Nelson Mandela, Martin Luther King nebo John Lennon. Jako první byla v prosinci roku 2012 odhalena na pražském letišti rozměrná tapiserie Letící muž (Flying Man) k poctě prezidenta Václava Havla. Návštěvníci ji nyní mohou vůbec poprvé vidět zblízka a mimo prostory tranzitní části Terminálu 2. „Jsem velice rád, že se tapiserii podařilo zapůjčit, a vlastně poprvé si ji mohu nejen já, ale i návštěvníci prohlédnout úplně zblízka,“ říká s potěšením Petr Sís.

Ilustrace Petra Síse k videní v Centru současného umění DOX. Foto: archiv DOX

Výstavu doplní bohatý doprovodný program: řada komentovaných prohlídek s kurátory, lektory, ale i nakladatelem knih Petra Síse v České republice Joachimem Dvořákem. Divadlo Drak z Hradce Králové uvede pražskou premiéru na motivy stejnojmenné knihy Petra Síse Zeď, (pra)rodiče s dětmi čekají rodinné výtvarné dílny a výtvarné dílny s časopisem Raketa, školy mohou vybírat ze tří vzdělávacích programů a rovněž bude představen životopisný film Sny o toulavých kočkách.

Petr Sís je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů. V roce 1982 odešel do USA, kde začal přispívat ilustracemi do periodik (např. New York Times) a brzy také začal vydávat knihy. Za svou tvorbu získal mnoho ocenění po celém světě – od Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně přes několik medailí Americké knihovnické asociace, osm cen New York Times za nejkrásnější ilustrovanou knihu až po dvě Ragazzi Award na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni. V roce 2003 obdržel jako vůbec první ilustrátor dětských knih prestižní MacArthurovo stipendium a v roce 2012 mu byla za celoživotní tvorbu udělena Cena Hanse Christiana Andersena.

Foto: archiv DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!