Minulost mladýma očima. Reflexivní výstava Josefa Chuchmy

Minulost mladýma očima. Reflexivní výstava Josefa Chuchmy65%

Pražská Leica Gallery, prostor s výhradním zaměřením na fotografie, vystavuje díla známého publicisty a kritika Josefa Chuchmy.

Výstava nesoucí název Výseky (z normalizace) představuje několik desítek fotografií pořízených mezi lety 1975 a 1983. Jedná se tedy o výběr z rané práce autora, v době pořízení snímků mu nebylo více než pětadvacet let. Sám Josef Chuchma k tomu podotknul, že zjitřenost, schopnost dívat se, se s věkem vytrácí, a zde by měla být ještě ona čerstvost vidění znát.

Z cyklu Vojenská přísaha v centru hlavního města; Praha, říjen 1981 © Josef Chuchma

Na fotografie staré desítky let se nyní můžeme podívat s odstupem. Podle Josefa Chuchmy: "Nastal čas tyto fotky vytáhnout." Nejde ovšem o nějaké moralizační nebo skandální snímky, ale o fotografie reflexivní až meditativní. Žánrově se dají zařadit mezi tzv. humanistický dokument, který tiše sleduje a snaží se zachytit obecnou náladu, emoci či situaci. Na snímcích nejsou většinou důležití konkrétní lidé, ale právě specifický okamžik, který by teoreticky mohl prožít kdokoli.

Z cyklu Letmá setkání. Praha, Park kultury a oddechu Julia Fučíka, 18. září 1983 © Josef Chuchma

Expozici je možné rozdělit do tří částí – výběr z ucelených souborů, spíše solitérní fotografie a portréty osob, které autora ovlivnily, profilovaly. Do první skupiny spadají fotky z vojenských přísah v Praze a z náboženských poutí v polské Čenstochové, do druhé například snímky z letních tanečních parketů, z ulic Žižkova či Malé Strany, a do třetí kupříkladu portrét fotografa Josefa Sudka nebo písničkáře Vlastimila Třešňáka.

Pohled do expozice. Část s portréty osobností, které Josefa Chuchmu ovlivnily. Foto: Martina Cihlářová

V rámci výstavy, která potrvá do 3. listopadu, proběhne 30. září i beseda s autorem Josefem Chuchmou a kurátorem Josefem Mouchou.

Na Koncertu mladosti, Pezinok, Slovensko, 9.července 1977 © Josef Chuchma

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Leica Gallery Prague

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!