Medvědi na hradech a zámcích aneb kam se za nimi můžete vypravit

Medvědi na hradech a zámcích aneb kam se za nimi můžete vypravit 

Návštěvníci českokrumlovského hradu a zámku mají od 25. července letošního roku možnost obdivovat nové medvědí uličníky. Máša a Arno si na svůj nový domov rychle zvykli a tak nic nebrání tomu, abyste se za nimi vydali i vy na ideální rodinný výlet. Medvědy ale najdete i na dalších hradech a zámcích a tak nemusíte zoufat, ani pokud to do jižních Čech máte zrovna daleko.

Hrad a zámek Český Krumlov

Samice Máša a samec Arno přicestovali do Českého Krumlova 25. července 2019, hned v listopadu téhož roku ale dostali nová jména po slavných Rožmbercích Vilém a Polyxena. Poté, co byla v roce 2017 zhruba půlroční medvíďata zabavena na letišti v Praze, získala svůj dočasný domov nejprve v pražské a poté v olomoucké zoologické zahradě, odkud byla převezena právě do Českého Krumlova.

Ve vedlejším výběhu navíc najdete i medvědici Marii Terezii narozenou v roce 1994, která se sem před lety přestěhovala také z olomoucké zoo. Tradice zdejšího chovu medvědů sahá až do druhé poloviny 16. století, od roku 1707 jsou chlupáči k vidění v příkopu mezi prvním a druhým  nádvořím.

Máša v Českém Krumlově. Foto: Andrea Morkusová

Zámek Zákupy 

Na zámku Zákupy se na návštěvníky dlouhá léta těšil medvěd brtník zvaný Medoušek narozený v roce 1992. V zákupském výběhu žil čtvrt století, na začátku ledna 2020 ale odešel do medvědího nebe.

Máte-li rádi medvědy nejen živé, ale i ty plyšové, určitě s dětmi nevynechejte zdejší dětský okruh nazvaný Medvědí království. Novinka roku 2019 děti zavede do jídelny, ložnice či trůnního sálu medvědího královského páru. Prostřednictvím plyšových medvědů naaranžovaných jako král, královna či medvědí princ a princezna se děti ve stručnosti dozvědí, jak probíhal život na letním královském zámku, jímž Zákupy skutečně až do roku 1918 byly. Při prohlídce nechybí ani ukázky oblíbených retrohraček ze 70. a 80. let 20. století.

Medoušek na zámku Zákupy. Foto: archiv zámku Zákupy

Hrad Točník

V příkopu před hradem Točník vás přivítají medvědí sourozenci Agáta a Martin, kteří budou jistě dostatečnou odměnou za náročnější výstup. Oba medvědi se narodili v lednu 2013 a zanedlouho poté se proslavili účinkováním v televizním pořadu Méďové na cestách filmaře Václava Chaloupka. Do svého nového domova, jenž se před jejich příchodem výrazně rozšířil, byla medvíďata slavnostně vypuštěna 23. listopadu 2013.  

Medvědi na Točníku. Foto: archiv hradu Točník

V nedalekém medvědáriu na Městské hoře v Berouně stále najdete i Kubu a Matěje – dva ze tří medvědů, kteří se proslavili účinkováním v Chaloupkově medvědím Večerníčku.

Zámek Náchod

Na zámku v Náchodě najdete medvědy Ludvíka a Dášu. Svůj nový domov nalezli v původním hradním příkopu již v roce 1995. S rozměry 74 x 12 metrů jde o největší medvědinec v Čechách. Medvědi do Náchoda doputovali od pražského cirkusového drezéra pana Emila Šimka a z královédvorské zoologické zahrady, v níž byli nějaký čas v karanténě. Ve výběhu mají k dispozici bazének či mohutnou dřevěnou prolézačku s odpočívadlem.

Dáša na zámku Náchod. Foto: archiv zámku Náchod

Zámek Konopiště

Na zámku Konopiště se na vaši návštěvu těší vzácný medvěd ušatý jménem Jiřík. Chystají mu zde i občasná překvapení, jako je například krmení u příležitosti Dne dětí, při němž mohou děti s kastelánkou připravit Jiříkovi večeři a rozmístit ji ve výběhu. Na Štedrý den pro změnu dostává do výběhu stromečky nazdobené vším, co má rád.

Chov medvědů má na Konopišti dlouhou tradici – první medvědy si zde pořídili již v polovině 19. století Lobkovicové a arcivévoda František Ferdinand d´Este později v tradici pokračoval. 

Jiřík na zámku Konopiště. Foto: archiv zámku Konopiště

Zámecká zahrada Kladno

V medvědáriu vzniklém v roce 2001 v zámecké zahradě v Kladně můžete navštívit medvědí maminku Martu (1990) a její dceru Míšu (1997), které u Moravských Budějovic zanechal ukrajinský cirkus. Budete-li mít štěstí, uvidíte je přes léto i při pravidelném krmení.

Úvodní foto: Jiřík na Konopišti, archiv zámku Konopiště

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!