Šílený vrah Joe, gangster Verbal či viceprezident Frank. Ikonické role amerického herce Kevina Spaceyho

Šílený vrah Joe, gangster Verbal či viceprezident Frank. Ikonické role amerického herce Kevina Spaceyho 

Mnoho let uznávaný, ale v poslední době také kritizovaný herec Kevin Spacey byl a pořád je ikonou amerického Hollywoodu. Zahrál si v několika filmových a seriálových trhácích, jako je Americká krása či Dům z karet, které ho vynesly na vrchol. Za všechny tyto úžasné role získal hned několik Oscarů, Zlatý glóbus a britský šlechtický titul. Jaké jsou tedy jeho nejlepší a nejikoničtější role? To se dozvíte v tomto článku.

Sedm (John Doe)

Není mnoho herců, kteří by byli schopni do filmu vnést takovou strašidelnost jako Kevin Spacey. V psychologickém thrilleru Sedm z roku 1995 od režiséra Davida Finchera (Klub rváčů, Zodiac), Spacey hraje roli sadistického sériového vraha Johna Doe, který vraždí své oběti podle sedmi smrtelných hříchů. Ačkoliv Bratt Pitt a Morgan Freeman hrají hlavní role dvou detektivů v tomto bolestí a zkázou nasáklém thrilleru, Spacey je svým hereckým výkonem oba zastiňuje.

David Fincher mistrovsky vytvořil tento znepokojivý a fascinující thriller, který je plný napětí a neuvěřitelných hereckých výkonů. Kevin Spacey jako John Doe dává jedno z nejpřesvědčivějších představení všech dob, přestože je ve filmu pouhých třicet minut. Chladivá a tajemná atmosféra navíc zůstává po celou dobu snímku, což způsobuje, že divák neodtrhne oči od plátna až do samého konce.

Obvyklí podezřelí (Roger „Verbal“ Kint)

Kriminální thriller z roku 1995 natočený v té době začínajícím režisérem Bryanem Singerem (X-Men, Bohemian Rhapsody) už ve své době způsobil malou revoluci v žánru krimi. Snímek nejenom že změnil krimi filmy jako takové, ale také nastartoval hvězdnou kariéru Kevinu Spaceymu. Ten díky jeho geniální roli Verbala vyhrál Oscara za nejlepšího vedlejšího herce a konečně si ho pořádně všimla kritika a diváci.

Sto šest minut dlouhý film odhaluje spletitou historku prostřednictvím vyprávění pěti osob. Jednou z nich je i Verbal, člen gangu a hloupý pouliční zlodějíček, který přežije masakr na lodi zakotvené v LA. Verbal se snaží zmást polici, aby si myslela, že zločin spáchal tajemný maďarský zločinec Keyser Söze. Pravda je ale úplně jiná.

Americká krása (Lester Burnham) 

Na prahu nového tisíciletí představoval rok 1999 jeden z největších let v kinematografii. Snímky jako Matrix, Klub rváčů, Kluci nepláčou, V kůži Johna Malkoviche či Zelená míle posunuly hranice toho, co je vůbec ve filmu možné. Všechny navíc nesly jednu a tu samou zprávu: Snažte se žít smysluplný život. A žádný z nich nesdílel tuto myšlenku víc, než Americká krása.

Reklamnímu agentovi středního věku Lesteru Burnhamovi (Kevin Spaceyse hroutí celý život. Jeho manželka má poměr, fantazíruje o dceři (Mena Suvari) svého nejlepšího přítele ze střední školy a především dělá práci, kterou z duše nenávidí. Když ho však najednou vyhodí, Lester se rozhodne udělat všechno úplně jinak. Vydírá svého šéfa, vymění svojí starou Toyota Camry za Pontiac Firebird a začne kouřit. Ale to neznamená, že se Lester vzdal, ba naopak. Poprvé od dospívání, možná odjakživa, se rozhodl žít svůj život tak, jak doopravdy chce.

V několika posledních letech se dobrý pohled na film mírně zhoršil, a to především ze strany kritiky. Ti kritizují snímek především proto, že je prý moc sentimentální a nepřirozený. Navíc je zde příliš drsně poukázáno na témata, jako je homosexualita, což se některým lidem nelíbí. Nikdo z nich však nikdy nenapadl herecký výkon Kevina Spaceyho, který svou rolí výborně zachycuje konečnou krizi středního věku, emočně nepřítomného otce, špatného manžela a frustrovaného pracovníka.

Role Lestera Burnhama vynesla Spaceymu dalšího Oscara, ale tentokrát za nejlepšího herce roku 1999. Navíc je drama prvním režisérským filmem Sama Mendese, který později režíroval snímky jako Skyfall či Nouzový východ. Americká krása také získala několik cen a Oscarů a Akademie filmového umění a věd drama popsala jako satiru amerických představ střední třídy o kráse a osobním uspokojení.

L. A. – Přísně tajné (Jack Vincennes)

Kriminální drama z roku 1997 natočené podle knihy od Jamese Ellroya vypráví příběh vraždy, policejní korupce, ale také přátelství. Každý ze tří policajtů, který se mihne ve filmu, je jiný a pracuje na řešení zločinů svým vlastním způsobem: Bud White (Russell Crowe) vyslýchá především pomocí násilí, Ed Exley (Guy Pearce) se snaží získat odpovědi na všechny otázky z knih, a Jack Vincennes (Kevin Spacey) většinou místo vyšetřování kouká na nějaký potrhlý seriál. Všichni se ale nakonec musí pochlapit a spojit proti záhadnému vrahovi, který řádí v ulicích Los Angeles. 

L. A. – Přísně tajné je neuvěřitelně chytrý film s brilantní režií (Curtis Hanson), úžasným scénářem, složitými dějovými liniemi a fenomenálními hereckými výkony. James Ellroy označil výkon Kevina Spaceyho za „Jeden z nejlepších odporů k sobě samému, který jsem kdy viděl na obrazovce".

Dům z karet (Francis Underwood)

V politicko-dramatickém televizním seriálu založeném na románu od Michaela Dobbse vás Francis Underwood (Kevin Spacey) vezme na dlouhou cestu, během níž si vybíjí svou pomstu na těch, kteří ho zradili – včetně členů vlády i prezidenta Spojených států amerických.

Dům z karet se především zabývá tématy, jako je nemilosrdný pragmatismus, manipulace veřejným míněním a moc. Seriál v hlavní roli s Kevinem Spaceym běžel v letech 2013 až 2017, poté byl herec díky různým skandálům z natáčení vyloučen. Tato úžasná role Underwooda vysloužila Spaceymu Zlatý glóbus a nejspíše s ní bude spojován ještě sakra dlouho. A to hlavně v dobrém slova smyslu.

Další úspěšné role Kevina Spaceyho: Nezvaný host (Lloyd Chasseur), Šéfové na zabití (Dave Harken), Mezi žraloky (Buddy Ackerman), Vyjednavač (Chris Sabian), Svět podle Prota (Prot) a další

foto: archiv IMDB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!