Devadesátkový Švanda dudák? Tylův hudebník to dotáhl až na plzeňské Divadelní léto

Devadesátkový Švanda dudák? Tylův hudebník to dotáhl až na plzeňské Divadelní léto  

Obyvatelé a návštěvníci Plzně hlásí, že se v přírodním areálu U Ježíška poblíž řeky Radbuzy od soboty 29. června dějí podivné věci. Objevují se zde lesní panny, Polednice i Arabové v limuzínách. To vše doplňují líbezné tóny jednoho z lidových hudebních nástrojů. Nejedná se však o žádné nadpřirozené úkazy. To si jen organizátoři Divadelního léta pod plzeňským nebem vybrali tento klidný areál jako místo konání svého dalšího ročníku.

Zvýšený výskyt nadpřirozených bytostí má na svědomí letošní premiérová inscenace Divadelního léta, kterou se stala dramatická báchorka Josefa Kajetána Tyla Strakonický dudák, v Plzni uváděna pod názvem Švanda dudák. Režisér Marek Němec, jenž je v České republice známější jako herec, si vzal však Tylův text pořádně do parády. Děj zasadil do divokých devadesátých let minulého století, herce navlékl do klasické devadesátkové módy a dal jim do ruky nepostradatelné cigarety. Z Kalafuny udělal Roma s početnou rodinou, z Vocílky šmelináře s mulletem na hlavě.

Základní děj hry však zůstal téměř totožný s Tylovým originálem. Švanda dudák se chce oženit s Dorotkou. Avšak její otec tento sňatek odmítá, jelikož je pro něj Švanda příliš chudým ženichem. Naštvaný dudák se ale nemíní své lásky vzdát, proto se rozhodne odejít a vydělat si hraním na dudy. Pro jeho dosud nevalnou kariéru je zlomovým momentem zásah jeho matky, víly Rosavy, která nechá očarovat Švandovy dudy. Od té doby jeho popularita stoupá, až se dostane i k vrchnosti na zámek, kde okouzluje samotnou princeznu. To se ale nelíbí Dorotce, která na svého budoucího ženicha dlouhé týdny čeká.

Divadelní léto pod plzeňským nebem nabízí návštěvníkům nejen aktualizovanou verzi příběhu, ale také skutečně neobvyklé prostředí, v němž se klasická báchorka odehrává. Chybí jakékoliv pódium, protože se organizátoři rozhodli maximálně využít již zmiňované prostředí U Ježíška. Místy tak divák neví, kam má koukat dřív. Zatímco na blízkém kopci mohou sledovat život zmiňované romské rodiny, v malém lesíku lesní víly tancují kolem skutečného ohniště. Do toho se odehrává hlavní dějová linie, a to především na prostranstvím přímo pod hledištěm.

V roli Švandy dudáka vystupuje charismatický a energický Ondřej Rychlý. Jeho věrným přítelem Kalafunou se stal Michal Štěrba a podvodníkem Vocílkou, který by ho nejraději obral o poslední halíř, Martin Písařík. Diváci si ho však okamžitě zamilují, protože jeho scény patří k těm úplně nejvtipnějším. Švandovu lásku Dorotku ztvárňuje Eliška Hanušová.

Švandovy dudy zní Plzní od soboty 29. června. Zájemci se mohou těšit ještě na několik repríz, a to 2., 3., 4., 7., 8., 9., 10., 11. a 12. července. Pak dudáka vystřídá loňská festivalová premiéra - hra Cyrano v hlavní roli s Michalem Dlouhým.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Devadesátkový Švanda dudák? Tylův hudebník to dotáhl až na plzeňské Divadelní léto Devadesátkový Švanda dudák? Tylův hudebník to dotáhl až na plzeňské Divadelní léto
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!