#MuzeumJinak: Ve Žďáru nad Sázavou zažijete genius loci Santiniho staveb i netradiční Muzeum nové generace

#MuzeumJinak: Ve Žďáru nad Sázavou zažijete genius loci Santiniho staveb i netradiční Muzeum nové generace 

Pokud milujete historické kláštery a k tomu tvorbu světoznámého architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, je pro vás návštěva žďárského zámku téměř povinností. Obdivovat zde můžete nejen staré klášterní zdi a Santiniho tvorbu, ale i multimediální zážitkové Muzeum nové generace, ve kterém si občas budete připadat jako Alenka v říši divů.

Hned u vchodu do Muzea nové generace dostanete sluchátka s audioprůvodcem, který vás postupně hlasy několika postav vtáhne do příběhu kláštera a barokního světa. Za zvuků bouřky, deště a klepání nástrojů před vámi vyvstanou první cicterciáčtí mniši, kteří v temném středověku zakládali zdejší klášter v tehdy nehostinných končinách na pomezí Čech a Moravy.

Vstoupíte s nimi do temných hvozdů a budete sledovat příběh kláštera coby brány do nebe i každodenní život zdejších mnichů probíhající podle hesla ora et labora – modli se a pracuj. Věděli jste, jaký byl jejich pevný řád hodinu po hodině, kde se v klášteře nacházela která místnost nebo že mniši směli pobývat v jediné vytápěné místnosti pouze hodinu denně?

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou. Foto: Tomáš Vojáček

Průvodcem vám bude hlas malé holčičky, zosobněného světla, která svými zvídavými otázkami rozmlouvá s bývalým mnichem Jindřichem Řezbářem. Obdivovat budete i cisterciácké umění a řadu interaktivních prvků. Takže, ačkoliv se vám může muzeum zdát na první pohled relativně malé, opak je pravdou a rozhodně si na jeho návštěvu vyhraďte dostatek času. Podívejte se do “kouzelné knihy”, ve které před vašima očima ožívají virtuální příběhy z kroniky cisterciáckého řádu pokaždé, když otočíte papírový list či se začtěte do nejstarší žďárské kroniky ze 13. století, která zvídavým návštěvníkům zobrazuje interaktivní překlad.

V horní části muzea vás hned u vchodu překvapí kaleidoskop ve formě zrcadlového sálu s promítanými obrazy, nasvícený trámový strop a především samotná expozice přibližující barevný svět baroka s jeho prosperitou a rozkvětem umění, vědy i architektury. Ponoříte se do lékařství, astronomie, obchodu, objevných plaveb a dalších oborů tehdejší vzdělanosti.

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou. Foto: Tomáš Vojáček

Svůj příběh a principy tvorby vycházející ze symboliky čísel židovské kabaly vám přiblíží sám slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel, který na pozvání opata Vejmluvy ve Ždáru nejen pobýval, ale především přestavěl zdejší, do té doby gotický, kostel ve stylu netradiční barokní gotiky. Nahlédnete i do tajů výstavby a geometrie jeho vrcholného díla, poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, tyčícího se na kopci nad klášterem.

Ale opět nezůstane jen u učení. Pohrajte si s bublinami světla, které na interaktivní stěně vytváříte svým pohybem, či si jen sedněte u monumentální sochy anděla, nechte znít ve sluchátkách uklidňující hudbu a pozorujte jeho proměny, které vytváří světelný videomapping.

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou. Foto: Tomáš Vojáček

Tohle muzeum vás rozhodně bude bavit. A co víc, dá vám i klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera a dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou. Ideální je tak návštěvu spojit s dalším žďárským okruhem Po stopách Santiniho a prozkoumat jeho historická zákoutí na vlastní oči.

Spolu s průvodcem projdete Pivovarský dvůr i další nádvoří a dostanete se do sálu prelatury s nádhernou barokní nástropní freskou Karla Františka Töppera i do zdejší baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, jež se pyšní druhou nejdelší chrámovou lodí na Moravě. Vaše cesta pak povede do budovy konventu a do Studniční kaple Panny Marie, která v sobě skutečně až do dnešních dnů ukrývá studnu.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše Žďár nad Sázavou. Foto: Tomáš Vojáček

Zapomenout nesmíte ani na středověké sádky ze 13. století, jež byly významnou součástí zdejšího klášterního hospodářství. Když od sádek pozvednete oči, uvidíte na kopci nad klášterem další Santiniho vrcholné dílo – již zmíněný poutní kostel na Zelené hoře, který je zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Milovníci barokního umění by neměli opomenout ani stálou expozici Umění baroka zapůjčenou do prostor zámku ze sbírek Národní galerie v Praze, ostatní mohou navštívit volně přístupnou galerii Kinských s příležitostnými výstavami.

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!